Micsoda!? Igen, újra drágulnak a panelek!

A panelek látványos, 7 indexpontos emelkedéssel zártak, míg a téglalakások minimális csökkenést hoztak országos szinten, tehát újra drágulnak a panelek – derül ki a Duna House friss adataiból.

A Duna House, az ingatlanpiaci és pénzügyi szereplők közül ismét elsőként ad tájékoztatást a harmadik negyedéves árindexek alakulásáról, amelyek továbbra is az érett piaci szakasz képét támasztják alá. Az országos lakásárindex enyhébb emelkedést mutat nominál értéken (tehát összességében, forintban kifejezve újra drágulnak a lakások), míg reálértéken stagnálás tapasztalható – derül ki az ingatlanjközvetítő hálózat friss adataiból.

Regionális elosztásban a Keleti országrész volt erősebb a harmadik negyedévben, itt a panel és téglalakások árindexe egyaránt nőtt, míg Nyugat-Magyarországon panelek tekintetében stagnálás, téglalakások esetében visszakorrigálás volt tapasztalható A fővárosban a panelárindex az év eleji magasabb szintre zárt vissza, míg a téglalakások indexe alig változott.

.

A főváros tekintetében – bár a panelárak javultak – azért várakozás jellemzi a szűkebben vett belvárosi ingatlanpiacot, ahol például a panelek sincsenek jelen. A negyedévben értékesített ingatlanok adatai alapján, főleg a kedvezőbb árú, kisebb méretű ingatlanok cseréltek tulajdonost. Emiatt a négyzetméter árak az előző év ugyanezen időszakához képest 12%-kal csökkentek, miközben jelentősen nőtt az értékesítési idő és az alku mértéke is.

A szeptemberben értékesített belvárosi ingatlanokat már év elején is hirdették a tulajdonosok, hiszen az értékesítési idő közel 200 napra növekedett átlagosan. Amely adatot alátámasztja, az a tény is, hogy a belváros népszerűsége az ingatlankeresők között tovább csökkent az előző hónapokhoz képest.

Az újépítésű lakások tekintetében nagyon várja a piac a kedvezményes lakásáfa részletszabályait, ami az elérhető kínálat szempontjából mindenképpen szükséges is lesz. Ebben a negyedévben már nem volt a fővárosban olyan kerület, ahol 7000 darab fölötti újépítésű ingatlan fejlesztése zajlott volna, viszont 1 millió forint feletti átlagos négyzetméterárral öt kerületben is találkozhattak a vevők.

A hitelpiacon normalizálódtak a COVID hatás utáni piaci folyamatok. Az idei év harmadik negyedévében összesen közel 225 milliárd forint hitelt fordítottak a magyarok a lakáscélokra a Duna House pénzügyek szeptemberi becslése és az MNB előző kéthavi tényadata szerint. Ebben a negyedévben a fővárosban lakáshitelt igénylők 36%-a már 20 millió forint feletti összeget vett fel, aminek köszönhetően az átlagos hitelnagyság közel 19 millióra nőtt Budapesten. Nyugat- Magyarországon ez közel 12, Kelet-Magyarországon majdnem 11 millió forint volt a harmadik negyedévben.