Megint nagyon meglódulhat az új lakás piac

Szakértői kommentár a múlt héten közzétett KSH „Lakásépítések, építési engedélyek, 2020. I-IV. negyedév” gyorstájékoztatójához, amely szerint 2020-ban 34%-kal több lakás épült, mint egy évvel korábban.

A megyei jogú városokban 55, a többi városban 31, a községekben 45 százalékkal több lakás épült.

Országos szinten pedig az átadott lakások száma utoljára 2009-ben volt magasabb a 2020. évinél. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma viszont 36 százalékkal csökkent az előző évhez képest – derül ki a KSH friss jelentéséből.

„Úgy véljük, az idei évet a lakások tömeges átadása fogja jellemezni. Ennek oka, hogy most tetőzik a 2016-tól élő kedvezményes, 5%-os áfakulccsal felépült, új lakásokra kiadott használatba vételi engedélyek száma.

Ezt egy-másfél évig tartó lejtmenet váltja majd fel, hiszen a kedvezményes áfa jövője körüli bizonytalanság miatt az ingatlanfejlesztők óvatosabbá váltak és kevesebb projektet indítottak 2018-tól kezdődően” – kommentálta a KSH ma megjelent gyorstájékoztatójának adatait Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke.

A vállalat is kiugró évre készül az idén: várhatóan 1800 új otthont adnak át tulajdonosaiknak, ami új rekordot jelent a Cordia történetében.

Egy-másfél év után a használatbavételi engedélyek száma ismét növekedésnek fog indulni várhatóan 2026-2027-ig. A növekedést az okozza majd, hogy a tavaly újra kihirdetett kedvezményes áfa átmeneti visszaállításának hatására várhatóan beruházások hosszú sorát indítják el hamarosan a fejlesztők.
Ugyanakkor az építési engedélyek száma most fog megugrani a tavalyi hullámvölgy után, de ha nem kerül meghosszabbításra a kedvező adókulcs, akkor 2026 után ismét mélypontra eshet vissza ez a mutató” – tette hozzá Földi Tibor.

A Cordia egyébként a közép- és kelet-európai régióban az egyik legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő és befektető vállalatcsoportja, amely erős, jól ismert márkával és jelenléttel rendelkezik Magyarország, Lengyelország és Románia újlakás-kínálati piacainak közép- és felső közép szegmensében, továbbá két pilotprojekttel Spanyolországban is jelen van.

A Cordia emellett a közelmúltban megvásárolta a brit Blackswan Property ingatlanfejlesztő társaságot, a varsói tőzsdén jegyzett Polnord SA lengyel lakóingatlanfejlesztő vállalat közel 93%-át, valamint a német bérlakás- és városrehabilitációs piacon aktív Argo Poperties NV holland társaság 18%-át. Ezen tranzakciókat részben az MNB Növekedési Kötvényprogramja (NKP) keretében kibocsátott kötvények révén finanszírozta a vállalat.