Erős maradhat a kereslet az ingatlanpiacon

Hiába erős a kereslet, azért a vevők több mint felének hitel igénybevétele nélkül kivitelezhetetlen a vásárlás – egy friss felmérésben a vásárlást a megkérdezettek 16%-a tervezi a közeljövőben.

A Duna House ingatlanközvetítő hálózatnak készített reprezentatív kutatás alapján a 18-79 év közötti lakosság több mint negyedének aktuálisan van, vagy az elkövetkezendő egy évben lesz ingatlanügylete.

A válaszadók 16%-a ingatlant vásárolna a következő időszakban, amely azt mutatja, hogy az eddig tapasztalt erős érdeklődés az év hátralévő részében is megmarad. Az ingatlant vásárlók legnagyobb része hitelt és vagy otthonteremtési támogatást is felvenne, amelyről az ügyfelek bevallása szerint több mint harmaduknak nincsen naprakész információja.

„Felmérésünk alapján továbbra is aktív ingatlanpiacra számíthatunk az idei évben. A gyorsan változó és komplex körülményeket az eladók és vevők egyaránt érzékelik, ezért fontos szempont lett számukra, hogy szakértői segítséget vegyenek igénybe ingatlanügyeik során.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

„Az ingatlanárak pontos meghatározásában, illetve a közvetítők nagy kapcsolatrendszere és a kényelem miatt fordulnak legtöbb esetben segítséghez az eladók. Vevői oldalról a gyors döntéseket elősegítő háttértudás hiányzik a legtöbb esetben. A kutatásban minden harmadik vevő jelezte, hogy nincs pontos és naprakész információja a legújabb támogatási lehetőségekről, ezek nélkül pedig jelentős hátrányba kerülhetnek a jelenlegi piacon.”

Az ingatlanpiac kínálati oldalát vizsgálva kiderült, hogy a felmérésben megkérdezettek 7%-a próbálja jelenleg értékesíteni lakását, továbbá 8% az elkövetkezendő 12 hónapban tervezi mindezt. Az ingatlant eladók számára fontos szempont, hogy a megfelelő vásárlót találják meg a lehető legmagasabb eladási összegért, ezért szívesen vesznek igénybe szakértői segítséget ingatlan értékesítő személyében. A vevők közül legtöbben azért szeretnének lakást vásárolni, mivel megváltoztak az ingatlannal szembeni igényeik. A második helyen indokként a lakáseladás hátterében az örökségből származó lakástól vagy háztól való megválás szerepel.

A vásárlók 50% feletti arányban vennének fel hitelt, valamint a negyede otthonteremtési támogatást is igénybe venne. A banki hitelben gondolkodók 76%-a érzi szükségesnek pénzügyi szakértő alkalmazását a hitelügyintézésben.