A tüzijátékkal jön majd az újabb lakás-boom?!

Szakértők szerint augusztusban jöhet el a fordulat, az újabb mini lakás-boom az ingatlanpiacon. Például Észak-Pesten, a főváros IV. és XV. kerületeiben is megtorpant az elmúlt 2-3 hónapban az ingatlanpiac eddigi lendülete. Lassabb lett a lakáseladás! Nézzük, hogy mi is most a helyzet Észak-Pesten.

A lelassuló forgalom közvetlen hatása, hogy az ingatlanközvetítők most már nem tudják az elmúlt években megszokott rövid határidővel értékesíteni az általuk közvetített ingatlanokat – mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ennek ellenére az árak tovább emelkedtek az elmúlt fél évben. Az újabb mini lakás-boom viszont kicsit még várathat magára.

A szakértő szerint a jelenségnek több oka is lehet, de alapvetően a kormány által meghirdetett családtámogatási lehetőségek miatti kivárás állhat a háttérben.

A szakértő tapasztalatai szerint az alku mértéke sem növekedett: még mindig rendkívül szerény a különbség például a panelek és garzonok eladási és hirdetési árai között, legfeljebb 100-300 ezer forintos árengedményekről beszélhetünk továbbra is ebben a kategóriában. A nagyobb értékű ingatlanoknál ugyanakkor az alku mértéke is nagyobb, olykor eléri az öt százalékot is.

Mit keresnek a vevők? Mi, mennyi?

A leginkább persze még mindig a 1,5, 2, 2,5 szobás lakásokat keresik az érdeklődők, melyek értékesítési ára a két észak-pesti kerületben 25-30 millió forint között alakul.

Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet az ingatlanközvetítő, hogy Újpest esetében továbbra is megfigyelhető egy körülbelül 1-2 milliós ártöbblet az újpalotai árakhoz képest.

Látható, hogy az árak az egyes városrészek adottságai alapján eltérők, ugyanakkor a korábbiakhoz képest a kedvelt területeket illetően nincs változás: a vevők a jó közlekedéssel rendelkező, központi helyen lévő, de nem főútra néző lakásokat részesítik előnyben. Ez azt jelenti, hogy Újpesten a metró vonzáskörzete, Újpalotán pedig a Nyírpalota, Páskomliget, Kőrakás park a favorit az érdeklődők között. Ezekben a városrészekben az átlagosnál gyorsabban lehet eladni az ingatlanokat.

Mennyi a befektető?

A befektetői érdeklődés a szakértő tapasztalatai szerint továbbra is erős: „körülbelül a vásárlók negyede-harmada kiadási céllal vásárol, elsősorban felújított vagy jó állapotú lakásokat. Azért a felújítottat keresik elsősorban, mivel a szakemberhiány miatt a felújítások ma igen nehézkesek és drágák” – fogalmazott a szakértő.

A másik oldalt tekintve az látszik, hogy sokan vásárolnak hitelre, a vevők 40-50 százaléka is felvesz valamekkora kölcsönt a vásárláshoz. Ennek átlagos mértéke 10-12 millió forint között alakul.

Egyelőre viszont a babaváró kölcsön és a használt lakásokra felvehető nagyobb CSOK-hitel hatása még nem érzékelhető. Balla Frigyes szerint a folyamat időigénye miatt július végére várják az első ilyen vásárlókat. Akkor derül ki, hogy ez mekkora lendületet ad az ingatlanpiacnak.

Mi a helyzet az új építésekkel?

A szakértő kitért még az újépítésű lakások piacára is, ahol 700-750 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhatnak a vevők. „Akadnak közöttük kisebb és nagyobb projektek, de a 6-12 lakásos beruházások esetében ugyanolyan árakkal lehet találkozni, mint a nagyoknál” – tette hozzá, azt is megjegyezve, hogy itt ugyanúgy érzékelhető a megtorpanás, mint a használt ingatlanoknál.

„Várakozásaim szerint ugyanakkor a mostani bizonytalankodás már legfeljebb csak ebben a hónapban érezhető, augusztustól mindenképpen fellendülésre számít a Balla Ingatlan csapata. Ennek hátterében az áll, hogy a realizálódó támogatásoknak köszönhetően nőni fog a fizetőképes kereslet. Ami viszont feltételezhetően tovább fogja növelni az amúgy is magas ingatlanárakat” – tette hozzá.