Hazai érdekkörbe kerül 6 ország 41 irodaháza

Óriási ingatlanvásárlást jelentett be az MNB Alapítvány: 6 országban, 41 irodaházat érint az üzlet, miután a napokban aláírt feltételes részvényeladási szerződés alapján az MNB Alapítvány vagyonát kezelő Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt alap megvásárolta a Globe Trade Centre (GTC) S.A. többségi tulajdonrészét.

Az Optima alapja a tranzakcióval tehát a régió 6 országában 41 irodaházat és 5 kiskereskedelmi létesítményt tulajdonló társaság 61,49 százalékos tulajdonosává válik. A GTC többségi részvénycsomagját a 85 milliárd dolláros vagyont kezelő Lone Star Funds amerikai befektetési alaptól vásárolja meg.

A varsói és a johannesburgi tőzsdére bevezetett GTC S.A. birtokában összesen 748 ezer négyzetméternyi bérbeadható alapterületű ingatlan van Magyarországon és azon kívül a régió számos országában. A GTC ingatlanjainak kihasználtsága pedig magas: átlagosan 95 százalékos.

A tranzakcióval, amelynek zárásához még szükség van több ország versenyhatóságának engedélyére, az Optima alapja egy jól menedzselt, biztos szakmai alapokon működő, átlátható portfólióra tesz szert.

Az Optima eddigi vagyonkezelési stratégiáját és döntéseit a piaci fejlemények visszaigazolták, folyamatosan növelni tudta a rábízott alapítványi vagyon értékét. A mostani részesedésszerzéssel várakozásai szerint úgy lesz képes emelni az általa kezelt vagyon hozamát, hogy közben az eddigieknél is biztonságosabbá, válságokkal szemben még nagyobb ellenállóképességűvé válik a portfóliója.

A GTC-vel az Optima alapjának tulajdonába olyan ingatlanok kerülnek, amelyek kiemelt elhelyezkedésük és fejlesztési potenciáljuk révén hosszú távon is kiváló stratégiai befektetési lehetőséget nyújtanak számára.