Megvan a gazdaságvédelmi nagy-bejelentés, élénkülhetnek az ingatlanberuházások, az építőipar is

A részletekről még keveset tudni, de most, hétfőn délben a magyar miniszterelnök bejelentette a három szakaszból álló gazdaságvédelmi akcióterv második ütemét, amelyben vannak olyan elemek, amelyek az ingatlanpiacot is jelentős mértékben segíthetik.

Az új, járványhelyzet miatt életbe léptetett gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszát jelentette be április 6-án, hétfőn délben Orbán Viktor kormányfő.
Elmondása szerint öt, de egyenként több elemű programcsomag indul el a mai napon, amelyekből a 2., a 3. és a 4. pontokban is sok olyan elem lehet, amely az építőiparnak megrendeléseket ad, illetve az ingatlanszektor egészét jelentősen kisegíti a következő nehéz időszak átvészelésében.

A konkrét intézkedések az alábbiaknál sokkal szélesebb körűek lesznek, Orbán Viktor csak a fő irányokat emelte most ki, és egy-egy példát ragadott ki az öt csomagból. Rövidesen a miniszterek a csomagok részleteit is ismertetik majd.

A miniszterelnök most a következőket jelentette be:

1. Munkahelymegőrzés:

– A rövidített munkavégzés esetén a bérköltségek egy részét átvállalja a kormányzat.

2. Munkahelyteremtés:

– 450 milliárd forint értékben beruházásokat támogat majd a kormány.

3. Kiemelt nemzetgazdasági ágazatok – köztük az építőipar – újraindítása:

– A turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, a film- és kreatív ipar.

4. Vállalatok finanszírozása:

– Állami kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak a vállalkozások számára több mint 2000 milliárd forint értékben.

5. Család- és nyugdíjas védelem:

– Példaként említett Orbán, hogy visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, ám csupán négy részletben. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti juttatást fognak kapni. Ezt történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. (Ez utóbbi inkább a hangulatjavító, kereslet-ösztönző csomagként értelmezhető – a szerk.)

Frissítés:

Kedden további részletek derültek ki a fenti csomagról. Ennek gazdasági vetületeit idézzük alább:

Közel 2000 milliárd forint kedvezményes hitel érkezik és több mint 500 milliárd forint értékű állami garancia jön hozzá. A Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, az Eximbank Kárenyhítő hitelprogramja, az MFB Versenyképességi Hitelprogramja, az Agrár Széchenyi Kártya és folyószámlahitel és a Garantiqa Krízis Garanciaprogramja tartozik ide.

Átalakítják a Széchenyi Tőkealapkezelő, a Hiventures és az Eximbank alapjainak egy részét, hogy megvédjék a hazai vállalkozásokat.

Új alapokat is indítanak, a restrukturálási részalap a nehéz helyezetbe jutott stratégia cégeknek segít, a tranzakciós részalap vállalati és ingatlan-felvásárlásokat tesz lehetővé itthon és külföldön.

Ezen túl – Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentése szerint – három hónapra 70%-ban átvállalja a béreket a kormány a rövidített munkaidőben dolgozóknál, a mérnökök és K+F tevékenységekben dolgozók pedig 40%-os bérkiegészítést kapnak, ezek az intézkedések – mint látható – több pontban érintik az építőipari szektort is, de a részletek még nem ismertek.

E programok további részletei hamarosan megjelennek.