Jó hír érkezett: Itt a kínai WC-forradalom

Ha valaki eddig csak azért nem látogatott el Kínába, mert aggódott a vécék állapota miatt, az most megnyugodhat. Hszi Csin-ping elnök 2015-ben meghirdetett toalett-forradalma ugyanis szemmel látható eredményeket hoz.

Olyannyira, hogy most megduplázzák az erőfeszítéseket, miután vidéki otthonokba látogatva a kommunista vezető tájékozódott a rendkívül rossz helyzetről.

A tiszta WC a civilizált társadalom sarokköve és amellett hogy javítja a higiéniát az országban, a turizmus fellendülése is várható tőle. Kínában eddig 68 ezer új nyilvános illemhelyet nyitottak turisztikailag frekventált helyeken.

A Jiuzhaigou természetvédelmi park területén például egy ökováltozatot, Jünnan tartományban pedig egyenesen illemhely-versenyt rendeztek, keresve a legkiválóbb megoldásokat.

Lijiang városa, amely eddig hírhedt volt a fal nélküli illemhelyeiről, most a szagelszívó, a mozgásérzékelő szemetes és a vécékben elhelyezett növények miatt nyert díjat.

„A WC-vel kapcsolatos ügyek egyáltalán nem kis dolgok, hanem fontos részei a köz vágyakozásának egy tisztességesebb és egészségesebb életre” – nyilatkozta Jack Sim, a World Toilet Organization alapítója és szóvivője.

A Mr. Toiletként is emlegetett férfi szerint a rossz illemhelyek hosszútávon negatívan befolyásolhatják a turizmust, mert bármilyen gyönyörű helyeket is látogatnak meg a turisták, mindig háborognak a rettenetes vécék miatt.

A legnagyobb kihívás a kulturális hozzáállás megváltoztatása. „Voltunk olyan vidéki házaknál, ahol légkondicionáló, mosógép, napenergiás vízmelegítő, motorbiciklik, mobiltelefonok, nagyképernyős tévék is voltak, de a toalett az csak egy büdös pottyantós WC volt, vízöblítés nélküli” – emlékezett vissza Jack Sim.

A kínai vidéki iskolák márvány falakat és mű vízeséseket építenek, ugyanakkor nem újítják fel a gyerekek által használt mosdókat.

„Ha olyan divatossá tudnánk tenni a vécéket, mint az okostelefonokat vagy a TV-t, akkor meg tudnánk változtatni a kínai illemhely-kultúrát” – mondta a CNN-nek Bai Lin, a WTO kínai projektmenedzsere. Az arcfelismerő technológiával ellátott, modern vécépapír-adagolós mellékhelyiség Pekingben csak az első lépés ebbe az irányba.