Tanyára költözik a magyar a támogatások miatt

Elindult a Tanyafejlesztési Program, összesen 825 millió forintra lehet pályázni – jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Fülöpházán, a Tanyafejlesztési Programról tartott sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tegnap aláírta a programról szóló rendeletet: szeptember 1-től 30-ig pályázhatnak az érintett őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek. V. Németh elmondta: az elmúlt években is sok szó esett a tanyák sorsáról, de érdemi intézkedés nem történt. Ezért is fontos a mai nap, amikor nemzeti forrásból megnyílnak a tanyák pályázati lehetőségei. Hozzátette: a nagyrészt Ángyán József parlamenti államtitkár felügyelete alatt kidolgozott program tulajdonképpen egy kísérlet, amely remélhetőleg később modellként szolgálhat a nem tanyás térségek fejlesztésére is. Az államtitkár megígérte: nemcsak a program lesz újszerű, de a lebonyolítása is. A pályázatokat kezelő Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) legfeljebb 60 napos elbírálási idővel dolgozik majd, és a támogatott pályázókkal 30 napon belül szerződést köt.

 

Balogh József, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének elnöke, Fülöpháza polgármestere emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tavaly ugyanitt jelentette be, hogy a kormány támogatni fogja a tanyákon élőket. A program kezdeményezője azt is hozzátette, szeretné elérni, hogy a jövő évi költségvetésből még több forrás jusson a tanyás térségeknek. A Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia egyik kulcsfontosságú eleme. Kiemelt célja a tanyarendszer korszerű megújítása, valamint az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása. Jellegzetes földrajzi, építészeti, nyelvi, néprajzi és tájképi sajátosságai alapján a tanyás településrendszer a magyar nemzeti örökség és egyben az európai örökség részét képezi.

 

A programra fordítható 825 millió forint összesen 206 településen vehető igénybe, a támogatás mértéke települési és térségi fejlesztéseknél a beruházás teljes költségének 90százaléka, míg tanyagazdaságok fejlesztésénél 75 százaléka. Előleget is lehet igényelni, amely a megítélt támogatás összegének legfeljebb a negyede lehet. A tanyaprogram legfontosabb pályázati céljai: a rossz állapotú utak felújítása, az ehhez szükséges gépek beszerzése, a tanyai áruk piacra jutásának elősegítése, állatállomány kialakítása, bővítése, térségi tanyafejlesztési programok kidolgozása, vetőmag és gyümölcsfa beszerzése, a tanyák energiaellátásának és ivóvízellátásának javítása, a tanyagondnoki szolgálat fejlesztése, valamint a gazdálkodáshoz szükséges eszközök, épületek korszerűsítése. A tanyaprogram nem muzeális értékekre és nosztalgiázásra épül. A szerves fejlődésben kialakult külterületi gazdálkodási-, élet-, és települési forma fontos része a jövő korszerű mezőgazdaságának és vidékfejlesztésének. Ezek a tájak a fenntartható fejlődés, a többfunkciós mezőgazdaság Európában kialakult fejlesztési modelljének mintapéldái lehetnek. Ennek sikeres megvalósításához járulnak hozzá a pályázaton elnyerhető források.