Senki sem lát fantáziát a gödi Pólus Palace szállodában és golfvárosban?

A legutóbbi pályázaton hárommilliárd forintért nem kelt el a gödi, ötcsillagos Pólus Palace hotel, amelyhez nemzetközi színvonalú golfpálya is tartozik. Az értékesítést megnehezíti, hogy nincs egyetértés a cég és a hitelező bankja között.

Leghamarabb októberben folytatódhat a Pólus Palace hotel felszámolási eljárás alatti értékesítése. A Budapesttől alig 20 kilométerre levő luxusszálló a válság miatt ment csődbe, de eladni eddig nem sikerült. A felszámoló Invest Almanach Kft. legutóbb júniusban hirdette meg az ötcsillagos hotelt, amelyhez 72 hektárnyi területen fekvő, nemzetközi színvonalú, 18 lyukú golfpálya is tartozik, a vagyont 3 milliárd forintért kínálják, ám eddig egyetlen jelentkező sem akadt. Az értékesítést megnehezíti, hogy nincs egyetértés a Pólus Palace Vendéglátó, Szabadidő, Sport Zrt. és a cég hitelezője, a CIB Bank között. Balázs István felszámoló a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a bank élni kívánt elővásárlási jogával, amit a felszámoló a bíróságon megtámadott. (A CIB összesen 5,6 millió euró hitelt folyósított a Pólus Palace-nak.)

 

Az ügyet októberben tárgyalják, addig vélhetően már nem lehet értékesíteni a hotelt, még alacsonyabb áron sem. A gödi szállodakomplexumot a vendéglátóiparban jól ismert Pólus Péter vállalkozó alapította − egy időben ő üzemeltette a budapesti Moulin Rouge mulatót és érdekeltsége volt a balatonfüredi Sundance parkban is. Később a Magyar Fejlesztési Bank Fejlesztési tőkealapja is beszállt az üzletbe. Az MFB leányvállalata a legutolsó információk szerint összesen 2,5 milliárd forinttal finanszírozta az építkezést és ezzel 49 százalékos tulajdonrészt szerzett. A csődbe jutott Pólus Palace 2010 tavaszán csődegyezséget kötött hitelezőivel. Akkor még némi esély mutatkozott arra, hogy sikerül eladni a hotelt, mert több érdeklődő is jelentkezett. Az értékesítés elmaradt, így a felszámoló a múlt év végén első ízben hirdette meg a hotelt, de sem ez, sem az ezt követő két próbálkozás nem járt sikerrel.