Nyíregyházán épít erőművet az E.ON

Decemberben kezdi meg próbaüzemét a Nyíregyházán épülő E.ON erőmű, amelynek fejlesztési költsége mintegy 12 milliárd forint – közölte Katona Zoltán, a cég erőműtársaságának ügyvezető igazgatója szerdán a beruházás szemléjén.

A német érdekeltségű cég 46 millió eurós befektetését további kétmilliárd forint járulékos beruházás egészíti ki, amelyben szerepel a tartalékcéllal megtartott régi nyíregyházi erőmű felújítása is – mondta a cégvezető.

Kiemelte: a beruházást teljes egészében az E.ON Hungária finanszírozza, ahhoz semmilyen hitelt, uniós, vagy nemzeti támogatást nem vett igénybe.

Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint az új nyírségi erőmű 49 megawatt teljesítményű lesz, s a próbaüzem után, februártól kezdi meg a teljes termelést.

A földgáztüzelésű erőmű biztosítja majd Nyíregyháza 16 500 lakásának, illetve 900 közületi felhasználójának távfűtését, gyárainak ipari gőzét, s emellett megtermeli a nagyváros, illetve vonzáskörzetének energiaszükségletét is.

A település üzemei közül egyebek mellett a francia Michelin gumiabroncsgyár, illetve a helyi konzervgyár is az E.ON erőműtől vásárolja majd a gőzt termeléséhez.

Az úgynevezett kombinált ciklusú – elektromos áramot, távhőt és ipari gázt előállító – erőmű technológiai berendezései, amelynek szerelését most végzik, a legmodernebbek közé tartoznak, a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek is megfelelnek.