Mennyit ér ma a dunai panoráma? Luxustól a panelekig

A válság előtti években a külföldi vevők akár dupla árat is megadtak egy-egy budapesti ingatlanért, ha az Dunára nézett. De mennyit ér ma a különleges kilátás? Leverte az árakat a válság?

Csontos Ákos, a CDC Móricz Zsigmond körtéri irodájának vezetője az ingatlanmagazin.com-nak elmondta, hogy a válság miatt háttérbe szorult a panoráma jelentősége, s szerepe egy ingatlan árában. A fontossági sorrendben számos más tényező előzi meg egy magyar ingatlanvásárló esetében. A jó kilátásnál ma fontosabb az alacsony fenntartási költség, a jó közlekedés, a csendes környék, a napfény, a kis lakásszám és az erkély megléte.

Kinek kell ma már a panoráma?

A dunai panoráma egy külön kategória a közvetítő szerint, s korábban is elsősorban a külföldi vevők számára volt fontos. Ők jelentős összegeket voltak hajlandóak fizetni azért az újdonságért, hogy lakásukból láthatják éjjel a kivilágított Lánchidat, vagy az Országházat. Ezért még olyan házakban is képesek voltak lakásokat megvásárolni, ahova a magyarok nem szívesen költöztek, mert leromlott állapotban voltak, s rendkívül zajos környéken helyezkedtek el.

Erre tipikus példaként említette az ingatlanközvetítő a Bem rakpartnak a Lánchíd közelében fekvő lakásait, ahol az árak most is az egekben járnak: akár 80-100 millió forintot is elkérnek egy jó állapotú, nagy lakásért a tulajdonosok. Érdeklődők ugyanakkor nem nagyon vannak már ezekre az otthonokra. Az eladók ennek ellenére jellemzően kitartják az árakat, így nem is nagyon forognak az ingatlanok.

Ha nem a dunai panorámát vesszük, csak egy szép kilátást, akkor is azt mondhatjuk, hogy a hazai vevők számára erősen lecsökkent ennek jelentősége – vélekedett Csontos Ákos. Van egy olyan kör, mely 25 millió forintot ki tud fizetni egy budai lakásért, s a Rózsadombra, a Budai Várba, vagy a Farkasréti temető környékére költözik. Nekik számít, hogy mit látnak a lakásuk ablakából vagy éppen erkélyéről, de ebben az árkategóriában is legfeljebb 1 millió forint felárat hajlandóak fizetni a szebb kilátásért. Jóval többen vannak már azok a vásárlók, akik olcsóbb, kisebb lakásokat keresnek, s nem várják már el a panoráma meglétét.

Még egy panel is többet ér panorámával

Sárkány Edit Bernadett, a City Cartel ingatlanreferense szerint alapvetően egy tehetős, készpénzzel rendelkező réteg keres még most is panorámás lakásokat az 50-100 millió forintos árkategóriában. Ezért az összegért prémium minőségű lakásokat vesznek, melyeknél egyre inkább követelmény a hatalmas, olykor a lakás méretével megegyező nagyságú terasz, melyről szép kilátás nyílik a Dunára, vagy a hegyekre. Ugyanakkor a III. kerületben a Pók utcai lakótelepen, vagy a Kaszásdűlőn lévő a panellakások esetében is többet lehet kérni a panorámával rendelkező otthonokért. Szerinte az árkülönbözet elérheti 15-20 százalékot is, valamint az ilyen ingatlanok sokkal könnyebben eladhatók – tette hozzá.