Levert írek Budapesten: csak az nem járt rosszul, aki kis lakást vett

A nagy reményekkel Budapestre érkező ír vevők többsége mára kedvét szegte, mások pedig százszor megbánták, hogy a magyar főváros ingatlanpiacán próbálkoztak.

Szinte csak azok a vásárlók nem buktak, akik minőségi lakóparkokban vettek egy- vagy kétszobás lakást, mivel ezekre még mutatkozik némi kereslet az egyébként pangó piacon – adta hírül az Irish Times Budapestről szóló cikkében.

Az korábbi évek ingatlanpiaci szárnyalásának a hazai befektetők mellett az izraeli és az ír spekulánsok voltak a legnagyobb szereplői. A válság hatása az kereskedelmi- és a lakóingatlan piacon egyaránt érződik, a kereslet a korábbi szint töredékére csökkent, az árak stagnálnak, bizonyos területeken némi mérséklődés figyelhető meg.

Korábban a beruházók nem győzték reklámozni, hogy már csak néhány eladó lakásuk van, pedig a projekt még el sem készült, ma az irodák és sok lakás ablakában “Eladó” és “Kiadó” táblákat látni. Évekkel ezelőtt az írek szinte mindent megvettek, amit értek, legyen szó újépítésű lakásról, irodának átalakítható belvárosi polgári lakásról, vagy éttermekről.

A lap szerint csak azok nem buktak, akik minőségi lakóparkokban vásároltak egy- vagy kétszobás lakást. A kereslet csökkenése ellenére az ilyen ingatlanokra mutatkozik még némi érdeklődés, illetve könnyebben bérbe lehet adni őket, mint egy átlagos lakást. Vannak, akik annak is örülnének, ha csak egy részét viszont láthatnák a befektetett pénzüknek.

A fővárosban találni olyan bizonytalan kimenetelű projekteket, melyek lakásaira már a teljes összeget befizettették az ír vevőkkel, ugyanakkor az sem biztos, hogy megvalósul a beruházás. Sokan inkább a 10%-os foglalót is hagynák veszni, de az ezen felül befizetett vételárrészletek visszafizetésére minimális esélyt látnak.

A januártól életbe lépett lakásvásárlási illeték mértékének csökkenésének a vásárlási kedvre gyakorolt pozitív hatása az eddigi statisztikákból nem mutatható ki.