Felszámolják a csillaghegyi ForestHill Natura lakóparkot építő izraeli cégeket

Felszámolás alá és offshore tulajdonba került a több mint 7 milliárd forintért felépített, prémium kategóriás, csillaghegyi ForestHill Natura lakópark izraeli beruházója, a Neocity mögött álló társaságok egy része, pedig – honlapjuk szerint – az összes lakást értékesítették. A leadott beszámolókból nem derül ki, hogy hová és mekkora összegben folyt be az ebből származó bevétel.

A Neocity Hungary Kft. Natura Project márkanév 2007-től – korábbi nyilatkozatok szerint – több mint 8,6 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Magyarországon. Három külön projektben több mint 600 lakást tartalmazó, egymástól eltérő célcsoportnak szánt felső- és középkategóriás lakóparkot építettek a fővárosban és környékén: Ürömön, a Budai-hegyekben fekvő Natura Villaparkot, a Pestszentlőrinc kertvárosában található Natura Reviczky Ligetet, valamint a csillaghegyi ForestHill Natura lakóparkot. Utóbbit részben az MKB Bank finanszírozásában 7,5 milliárdos beruházás keretében húzták fel a korábbi nyilatkozatok szerint és a több mint 300 lakás mindegyikét értékesítették, míg a részben a K&H Bank által finanszírozott Natura Reviczky Ligetben pedig a megépített 240-ből már csak 20 lakás eladó az Otthon Centrumnál.


A beruházó Neocity Hungary Kft. két izraeli cégcsoport, a Neocity Group, valamint az Arlon Group közös magyar cége volt, 2006. januárjában alapította a holland Fotostudio Ruitermann Mijdrecht B. V., majd 2007. januárja és 2009. októbere között az izraeli Neocity Real Estate Ltd., és ciprusi PSA VG Limited állt a tagok sorában, azóta pedig egy panamai offshore társaság, az Annepro Corp. tulajdonában áll az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.


Utóbbi a tulajdonosa a Natura Development., korábbi nevén Arlon Development Kft.}-nek is, amely 2009. januárja óta végelszámolás alatt áll. Korábban ennek a cégnek is a fentebb említett holland és ciprusi társaság volt a tulajdonosa. Offshore céghez került tavaly januárban a {cegtar|Neocity Holdings Kft. is, a Virgin-szigeteki Forserv Ltd. a tulajdonosa, de korábban ugyanaz a holland és ciprusi vállalkozás is szerepelt tagként, melyek a Neocity Hungary Kft.-ben is. Tavaly több végrehajtás is indult a cég ellen, többek között adótartozás miatt, de az adóhivatalnak a Neocity Hungary Kft.-vel szemben is van végrehajtás alatt álló követelése.


Nemcsak a Neocity Holdings dőlt be, hanem a korábban szintén a cégcsoporthoz tartozó, hasonló tulajdonosi körrel rendelkező Natura Project Ingatlanforgalmazó- és fejlesztő Kft. is, amely tavaly óta egy másik magyar cégen keresztül szintén a Forserv Ltd. érdekeltségébe tartozik. A felszámolás alatt álló Natura Project üzletrészén az Erste Banknak zálogjoga van és tavaly óta számos végrehajtás indult ellene, többek között az adótartozás miatt. A múlt évben offshore kézbe, a Virgin-szigeteki Fuelport tulajdonába került a Barlangház Kft., korábbi nevén Neocity Project Development Kft. is, de az üzletrészen ebben az esetben is zálogjoga van az Erste Banknak.

 

A Neocityhez kapcsolódó cégek beszámolóiban a legjelentősebb tétel a kötelezettségállomány, jórészük hosszú lejáratú, nagy valószínűséggel a beruházáshoz felvett hitelekhez kapcsolódik. A fejlesztések méretéhez és az eladott lakások számához képest furcsamód a cégek nem értek el olyan jelentős árbevételt. A Neocity Holdings forgalma egyetlen évben, 2008-ban érte el a milliárdos nagyságrendet, 1,1 milliárd forint felett volt az árbevétel. Ugyanebben az évben a Natura Project is jelentős, csaknem 2,6 milliárdos forgalmat ért el. Az elemzést nehezíti, hogy a Natura Development utoljára az alapítás évében, 2006-ban adott le beszámolót, elképzelhető, hogy a lakások értékesítéséből származó bevételt ezen keresztül számolták el, vagy egyéb, az Opten adatbázisában fel nem lelt társaságok is szerepeltek még a projectekben. A cégeknél az alacsony árbevétel mellett egyébként a követelésállomány sem volt jelentős, kizárólag a Natura Project esetében: 2008-ban 1,7 milliárd, majd 2009-ben 1,35 milliárd forintra rúgott. A Neocity Holdings követelésállománya 2008-ban 411, 2009-ben 428,5 millió forintot tett ki, ám 2010-re 64 ezer forintra apadt az Opten adatai szerint.