Európai Építész Oscart nyert az Officium irodaház

Minden idők legjobb magyar eredményét érte el a pasaréti Officium Irodaház az építészeti Oscarnak is nevezett International Property Awards-on. Az Akadémia Park megújult 114 éves klasszicista épületének fogadótere Európa legjobb belsőépítészeti megoldása lett 2011-ben, de az irodaház további két kategóriában (fejlesztői koncepció, építészet) is elismerést szerzett.

A nemzetközi zsűri díjazta az Akadémia Park másik beruházását is. A Bauhaus stílusban irodaházként újragondolt, eredetileg elektromos generátorházként funkcionáló háromszintes épület nemzeti építészeti kategóriában ötcsillagos, azaz kiváló minősítést nyert a versenyen.

Öt díjat hoztak el az International Property Awards-on az Akadémia Park első ütemében megvalósult épületek, az Officium és a Trafó irodaházak. A világ legrangosabb, 17 évvel ezelőtt alapított ingatlanversenyén eddig egyetlen hazai épületnek sem sikerült egyszerre három kategóriában is kiváló minősítést elérnie, ahogyan arra sem volt példa, hogy egy fejlesztő egy évben négy díjat is nyerjen.

 

Az Offcium belsőépítészetei megoldását a szakmai zsűri Európa legjobbjaként értékelte 2011-ben nevezett irodaházai között – így elnyerte a jogot, hogy a decemberi International Property Awards-on mérkőzzön meg Ázsia, Amerika, Afrika és az arab országok győzteseivel. Az Officium magas minőségéhez, a múlt és a jelen megoldásait ötvöző építészeti megoldásaihoz illeszkedő fogadótér tervét a Room-Design-Studio Kft. alkotta meg. A klasszicista boltívek, oszlopfejek és stukkók kiemelése mellett, a régi és az új együttélését hivatottak megjeleníteni az 1600 darabból álló egyedi, kézi munkával készített eozin Zsolnay pult- és falburkolatok, melyek a fogadóterek ékkövei lettek.

 

Az International Property Awards-on kiemelkedő minősítést kapott a fejlesztési koncepció is, ahogyan díjat nyertek a régi és az új találkozását, a kortárs építészet és a hagyományok együttélését megjelenítő A kategóriás irodaház Lukács István és Vikár András Ybl- és Pro Architectura-díjas építészek által készített tervek is. Az 1960-ban épült trafóház Bauhaus stílusú felújítása – amelynek terveit a ZHJ Építésziroda és DPi Design készítette – kiváló minősítést kapott a nemzetközi zsűritől.