Eltévedt a lakáspiacon az Orbán- kormány: se koncepció, se akarat

A DEM Gazdaságkutató Iroda szerint jövőre teljesen megállhat az építési kereslet. Varga Dénes kutatásvezető úgy látja: a lakáspiacon nagyon rossz irányba fordulnak itthon a dolgok.

Az építőanyag-gyártók a piac dinamizálására fordítható forrásokat szeretnék a nagyobb, de bizonytalanabb kereslet felélesztése helyett inkább a kisebb, de biztosabbnak hitt állami megrendelések finanszírozására fordítani. A kutatás szerint félő, hogy ez tévedés és a korrekcióra még 2013 januárjában sem kerül sor. Ezért a lakáspiacon még a lehetőségekhez képest is sokkal alacsonyabb lesz a kereslet. Pedig az állam, viszonylag szerény eszközökkel, egy jól átgondolt lakáspolitikával a lakásépítés és a lakásfelújítás területén már rövid távon is jelentős növekedést tudott volna generálni − írja Varga Dénes −, ám úgy tűnik, ez a lehetőség elvész − fogalmaz a kutató.


Az 1996-tól 2005-ig tartó időszak alatt az 1995-ös mélyponthoz képest az építési volumen több mint a kétszeresére, a rendszerváltás kezdetéhez képest pedig több mint 50 százalékkal nőtt. Az 1990 és 2000 közötti volumen pedig öt év csökkenést követő ötéves növekedés után érte el a kiinduló szintet. A piac ötéves konjunktúrákat produkált, s a vége az lett, hogy mostanra ismét visszaesett a kiinduló szintre. A volumen ilyen ingadozása nagyon nagy veszteségeket okoz, hiszen az 1990-es keresletet több mint 50 százalékkal meghaladó volumenhez felfejlesztett kapacitásokat 2011-ben a húsz évvel ezelőtti szintű kereslet mellett kellene fenntartani − hangsúlyozza kutatásában Varga Dénes.

A továbbiakra nézve kifejti, valószínűleg a várható fogyasztásnövekedés sem képes építési keresletet bővítő növekedést generálni, sőt a jelenlegi volumen megőrzéséhez elegendő fogyasztásbővülés is optimista forgatókönyv.  Az ipar, ezen belül is az ipar exporttermelésre képes szektorának a felfutása 2006-tól szintén jelentősen lelassult. A DEM 2011-es felmérése szerint a korábbi évekhez hasonlóan mégis ettől a szektortól várják az építési piac lendületbe jövetelét, s a korábbi alacsony szintekhez képest itt a DEM kutatói is növekedést várnak. Ugyanakkor az idei irodaépítési piacon további visszaeséssel, 2012-ben pedig nagyon alacsony szinten stagnáló kereslettel számolnak. Varga úgy látja, nem számíthatunk a logisztikai fejlesztések korábban remélt felfutására sem