Dorottya, a kiváló

A Dorottya Udvar BREEAM kiváló besorolást kapott a működő épületek kategóriában.

A Dorottya Udvar a a Bocskai úton, az M1-M7 bevezetőjének közelében levő, eredetileg 1918-ban, 28 500 négyzetméteres katonai egyenruharaktárnak épült ipari létesítmény, amelyet 2002-ben „A” kategóriás irodaházzá fejlesztettek, megtartva az átlagon felüli belmagasságot,  a hatalmas ablakokat és a sajátos ipari jelleget. Az átalakítás és modernizálás során figyeltek az energiahatékony és zöld megoldásokra, és az azóta végrehajtott fejlesztések is a fenntarthatósági elvek mentén történtek.

 

Dorottya UdvarDorottya az audit során a hulladékhasznosítás, a közlekedés és az anyaghasználat témaköreiben szerzett kimagasló eredményeket, ezzel Magyarországon és közép- és kelet-európai régióban az irodaépületek között elsőként, kiváló (Excellent) minősítést szerzett az „International in-use” kategóriában.  Európában jelenleg egyetlen irodaház előzi meg néhány százalékponttal. „A meglévő magyarországi minősítéssel rendelkező irodaépületek jelentős része „jó” vagy „nagyon jó” minősítést kapott, de „kiváló” értékelést a Dorottya Udvaron kívül egyik sem ért el.”  – tette hozzá Sebes Péter, a STÍLUS P Építésstúdió vezető tervezője, a BREEAM minősítés auditora.

 

A minősítés megszerzésében fontos szerepet játszott az energiaellátás modernizálása, a korábbi világítási rendszer LED-es fényforrásokkal való lecserélése, az épületfelügyeleti rendszer fejlesztése, a komplex hulladékkezelés megvalósítása. Ezek a beruházások számottevő megtakarítást eredményeznek, és a környezet terhelését is nagymértékben csökkentik. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) 2014-es jelentése szerint a világban az épületek teszik ki az energiafogyasztás 32 százalékát és van szerepük a környezetszennyezésben is. A az urbanizáció növekedése, az életmód-változás és az energiahálózatok kiteljesedése következtében az energiaszükséglet megduplázódik és a széndioxid-kibocsájtás 50–150 százalékkal nőhet 2050-re.

 

„Ennek tudatában nagyon fontos, hogy az épületek építői, tulajdonosai, üzemeltetői és bérlői kövessék a Dorottya Udvar és más jó minősítést szerzett magyarországi irodaházak példáját, továbbá a technika fejlődésének folyamatos követésével, következetes fejlesztésekkel, a legkisebb részletekre is odafigyeléssel hatékony és fenntartható működést biztosítsanak, magas szintű szolgáltatási szint mellett.” – tette hozzá Beleznay Éva az épület minősítését előkészítő építész-urbanista, BREEAM-minősítés szakértő, a HuGBC elnökségi tagja.