10 milliós büntetés az ingatlanbazar.com/Ingatlandepo.com üzemeltetőjének

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a törvényesen kiróható legsúlyosabb, tízmillió forintos bírsággal büntette az ingatlanbazar.com/Ingatlandepo.com üzemeltetőjét – számol be a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete.

Első körben a Gazdasági Versenyhivatal büntette meg az ingatlanos oldalak üzemeltetőjét, amiért tömegesen kezdtek el követelni pénzt az eredetileg ingyenesnek ingatlanhirdetések közzétételéért. A GVH után most az adatvédelmi hatóság is elmarasztalta az Ingatlandepo-ügy mögött álló céget. Az indoklás szerint a vállalkozás az “adatvédelmi előírásokat a személyek különösen széles körével szemben nem tartotta be”, például azzal, hogy “a törlés iránti kérelmeknek éveken át nem tett eleget”.

A határozat szerint az ingatlanhirdetéseket mind az ingyenes, mind az ellenérték fejében nyújtott szolgáltatás igénybevétele esetén az érintett kérésére haladéktalanul törölni kell. Ha az érintettnek fizetési kötelezettsége áll fenn, akkor ennek érvényesítéséhez elengedhetetlenül szükséges adatokat bár a weboldal üzemeltetője kezelheti, de ebben az esetben sem jogosult a hirdetéseknek közzétételére.

Az adatminőség kérdésében is elmarasztalást kapott az Ingatlanbazár, miután több felhasználó jelezte, hogy a honlapról akkor sem tudta eltávolítani ingatlan hirdetését, amikor jelezte, hogy az adott ingatlant már értékesítette, így a hirdetés okafogyottá vált.

A határozat leszögezi, hogy az eljárás során a vétkesnek bizonyult vállalat egyáltalán nem működött együtt a hatósággal, és hogy eljárása visszaélésszerű és rosszhiszemű, és felhívja a vétkes figyelmét, hogy ha gyakorlatával azonnal nem hagy fel, a bírság ismételten is kiróható.