Újabb 30 millió eurós győri fejlesztés

Harminc millió eurós beruházással bővítette gyárát az autóipar számára hengerfejeket gyártó Nemak Kft. Győrben. A fejlesztés eredményeként 2,5 millió hengerfejet tudnak gyártani évente, félmillióval többet a korábbiaknál – mondta az átadási ünnepségen Braun Zsolt cégvezető pénteken.

A beruházással 200 új munkahelyet teremtettek a ma már 800 munkatársat foglalkoztató vállalatnál. A csaknem 50 milliárd forintos árbevételű cég a mexikói Nemak-csoport legnagyobb európai hengerfejgyára, amely az Opelt és a Renault-t, az Audit és a BMW-t látja el termékeivel. A fejlesztéshez 1,2 milliárd forint támogatást nyert el a vállalat az Új Széchenyi Terv Gazdasági Operatív Programja keretében két sikeres pályázattal. A beruházási forrásokból 3.000 négyzetméteres gyártócsarnokot és egy 1.340 négyzetméteres alumínium tárolócsarnokot építettek, továbbá nagy értékű gépsorokat, berendezéseket állítottak munkába. A beruházást a győri ipari parkban valósította meg a Nemak, amely ma már a Nyugat-dunántúli régió egyik legfontosabb gazdasági szereplője.

Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a győri Nemak két év alatt megduplázta termelését. Hozzátette: a kormány céljai szerint továbbra is ösztönzi a befektetők magyarországi beruházásait. Isabel Bárbara Téllez Rosete, Mexikó budapesti rendkívüli meghatalmazott nagykövete az ünnepségen a két ország kapcsolatairól szólva kiemelte: a mexikói vállalkozások bizalommal tekintenek Magyarországra, a mexikói kormány bízik a magyar kormányban. Ezt jelzi egyebek között, hogy a két ország adóegyezményről szóló megállapodást kötött, fiatal mexikói és magyar vállalkozók együttműködésére pedig 1 millió dolláros megállapodás született.

A győri vállalat 2007 óta van a Nemak tulajdonában, azóta jelentős beruházásokat hajtottak végre és van lehetőség további fejlesztésekre is – mondta David Toth ügyvezető. Három-öt éven belül szeretnék évi 3 millióra növelni a hengerfej-gyártást, ehhez azonban újabb beruházásra van szükség. A mexikói Nemak-csoport 1979-ben létesült, jelenleg 28 üzemet működtet világszerte és 42 autógyár tartozik a vevőköréhez.