Lakásbiztosítási buktatók: mit mond az apróbetűs rész?

A piacon egyre szélesebb körben elérhető lakásbiztosítási konstrukciók változatos és kedvező ajánlatokkal kecsegtetik a fogyasztókat, a részletes feltételrendszer azonban olykor tréfát űzhet a szerződőkkel.

Nézzük most meg néhány megtörtént eseten keresztül, hol csúszhatnak el egymás mellett az igények és a lehetőségek!

A biztosítás kiegészítése mindenre jó?
Péter úgy vélte, hogy az alapbiztosítás mellett kedvező lehet az udvaron tárolt ingóságok tekintetében is felkészülnie káreseményekre, így ezekre is kiegészítő biztosítást kötött.

A kötvényhez kapott tájékoztató azt tartalmazta, hogy az ingóságokra ugyanazon biztosítási események esetén vonatkozik a védelem, mint a lakóingatlanra, többek között lopáskárra is.

C. Péter pontosan ez utóbbi helyzettel szembesült, amikor egy reggel nyaralóját meglátogatva észlelte, hogy fűnyíróját eltulajdonították a kertből. Legnagyobb csalódására a biztosító elzárkózott a térítéstől, a szerződéses feltételek ugyanis egyértelműen felsorolták az udvaron tárolt azon ingóságoknak azon körét, melyeket a védelemből kizárnak, s ebben szerepeltek az olyan elektromos kerti eszközök is, mint a fűnyíró vagy a sövényvágó.

Az ilyen és ehhez hasonló kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy amennyiben az egyedileg azonosítható ingatlanon túl egyéb, nem konkrétan meghatározott dolgok körére is kiterjesztjük a biztosítást, mindig keressük meg a biztosítható vagy éppen a biztosításból kizárt ingóságok listáját!

Biztonsági követelmények
Z. Pál egészen más okból szembesült elutasítással: az udvarán található melléképületet feltörték, s az ott talált szerszámokat, eszközöket eltulajdonították. Noha az ott található ingóságok korlátlanul biztosítás védelem alatt álltak, mégis homokszem került a gépezetbe: kiderült, hogy betöréses lopás esetén kizárólag meghatározott milliméter hosszúságú és szélességű biztonsági zár felszereltsége mellett nyújt szolgáltatást a melléképületre a biztosító. Sajnos Pál melléképülete ilyen zárral nem rendelkezett, így a biztosító arra hivatkozással háríthatta el az igényt, hogy a biztonsági követelményeknek a szerződő nem tett eleget.

Hogy ettől, illetve hasonló esetektől megkímélhessük magunkat, mindig tájékozódjunk előzetesen a biztosítási feltételekben arról, hogy eleget kell-e tennünk bizonyos műszaki paraméterekkel beazonosítható előzetes követelményeknek, és megfelel-e ezeknek az ingatlanunk!

Cikkünk szakértő szerzője a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa, dr. Heinrich Renáta