Itt az okosbútor, avagy egyre okosabb az iroda!

Ez elmúlt 5 évben az okos technológia az életünk egyre több terültére beférkőzik. A nagy kérdés azonban, hogy az előnyök mennyire írják felül ezt a hátborzongató folyamatot?

A Hermann Miller vállalat neve egybefonódott a modern bútorok fogalmával. A Live Os nevű rendszer, a bútoroko elhelyezett eszközök segítségével adatokat gyűjt a dolgozókról, ami alapján még több információt tudhatunk meg arról, hogy ki, hogyan használja az irodát.

Fotó:http://www.hermanmiller.com/

Ennek eredménye képpen, egyre közelebb kerülünk a tökéletes iroda designhoz. A sok adat segítségével sokkal könnyebb megtervezni az átalakítást, annak érdekében, hogy sokkal hatékonyabb legyen a munkavégzés. Fotó:http://www.hermanmiller.com/

Ugyanakkor, mint minden digitális eszközt, ezeket bútorszenzorokat is meg lehet hackelni még mielőtt a menedzsment kezébe kerülne.

Természetesen a bútorszenzorok már meglévő bútorokba is beépíthetők, egy kis áttervezéssel, ugyanakkor közvetlenül elhelyezhető az állítható magasságú íróasztalokon. Pédául egy pulttá alakítható íróasztalnál bizonyos idő elteltével az okostelefonokhoz hasonlóan, rezegni kezd az asztal, hogy figyelmeztessen minket a pozíció változtatásra.

Fotó:http://www.hermanmiller.com/

Ezek a puccos kütyük persze elég drágák, az egyedi szenzorok majdnem 30.000 Ft-ba kerülnek, a hozzájuk tartozó sofware éves díja 10.000 Ft/év/asztal. Fotó:http://www.hermanmiller.com/

Lehet, hogy ez még fölöslgese, magért való újításnak tűnik, de gondoljunk csak bele, hogy 15 évvel ezelőtt még az okostelefon is annak tűnt, azonban annyira kinőtte magát és integrálódott a mindennapjainkba, hogy már megbolondulnánk, ha le kéne mondanunk róla. Sőt, mi több, egyre inkább egy integrált digitális világ jön létre, a valós világ leképezéseként, így ez csupán egy következő lépcsője a már régen zajló folyamatnak.