Az üdülőkön is spórolna a kormány

A kormány egymilliárd forintos megtakarítást vár attól a lépéstől, hogy az állami üdülők egy részének üzemeltetetését piaci cégekre bízza; nincs szó üdülők eladásáról. Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta, minden üdülő állami tulajdonban marad, de három csoportba sorolták az ingatlanokat: két üdülő mai pozíciói egyáltalán nem változnak, állami tulajdonban maradnak.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) marad a vagyonkezelőjük és üzemeltetőjük.

A szóvivő tájékoztatása szerint 14 további ingatlan állami tulajdonban és a KSZF vagyonkezelésében marad, de üzemeltetésükre tavasszal nyílt közbeszerzési pályázatot írnak ki; 37, szintén állami tulajdonban maradó üdülő vagyonkezelése pedig átkerül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt-hez. A Blikk hétfői információja szerint több mint két tucat, most állami tulajdonban lévő üdülőt, villát és szállodát értékesíthet a kormányzat.

“A kormány nem dobta piacra az üdülőket” – fogalmazott Szollár Domokos, hozzátéve, hogy a Bajnai-kormány ilyen típusú nagy döntéseket már nem fog hozni a kormányváltás előtt. Hangsúlyozta: a 2010-es takarékos költségvetés elkészítésekor döntött úgy a kormány, hogy jelentősen “visszavágja” a Miniszterelnöki Hivatal és a KSZF költségvetését is. A kormányszóvivő rámutatott: a KSZF vizsgálta meg, hogy miként lehetne gazdaságosabban működtetni a központi közigazgatás integrált üdültetési rendszerét, és olyan megoldásra tett javaslatot, amelyben hatékonyabbá, gazdaságosabbá tehető az üdülők működtetése, és eközben nem sérülnek a közszolgálati dolgozók, az üdülőkben foglalkoztatottak érdekei.

Szollár Domokos az MTI kérdésére kitért arra is, hogy a 14 üdülő üzemeltetésének átadásából éves szinten mintegy 1 milliárd forint takarítható meg. A részletekről szólva a kormányszóvivő elmondta: a tervek szerint 2011. január elsejétől két üdülő üzemeltetése marad a KSZF-nél: a tihanyi Honthy-villa, és a balatonőszödi kormányüdülő. A második csoportba tartozó 14 üdülő üzemeltetési jogának átadására várhatóan áprilisában ír ki a KSZF nyílt közbeszerzési eljárást, eredményhirdetés nyár elején várható; az elképzelések szerint az e csomagba tartozó ingatlanok üzemeltetési jogai 2011. január 1-jétől kerülnek át piaci cégekhez. Szollár Domokos azt mondta: a következő kormány dönthet, hogy a tender eredményét figyelembe veszi-e, vagy nem.

Kiemelte: a KSZF az üdülők hasznosítására jelentkezőknél azokat az ajánlatokat részesíti előnyben, amelyekben vállalják, hogy a dolgozók legalább 50 százalékát tovább foglalkoztatják. A 14 érintett üdülő használata mindenki előtt megnyílik majd, de úgy, hogy az üdülők használatára jogosult köztisztviselők, közalkalmazottak továbbra is kedvezményesen vehetik majd igénybe ezeket – hangsúlyozta.

A harmadik csoportba tartozó 37 üdülő átkerül az MNV Zrt. vagyonkezelésébe, közülük várhatóan ötöt más állami intézménynek adnak át; ezeket akár majd el is adhatják, de semmiféle döntés nem született – emelte ki Szollár Domokos. A szóvivő kitért arra is, hogy a KSZF vagyonkezelésében maradó 16 üdülőt továbbra is a Human Jövő 2000 Nonprofit Kft. működteti, üzemelteti 2010 végéig, amihez 330 millió forint többlettámogatást kap. Az üdülőkben dolgozók létszámleépítése kapcsán Szollár Domokos elmondta: a Humán Jövő 2000 Nonprofit Kft. összességében 218 alkalmazottnak mondott fel, a felmondásokat 2009. december 31-én kézbesítették.