TOP 10: Magyarország legjobb éttermei

A szerdán megrendezett nagyszabású gálán derült ki, hogy ki nyerte el a Dining Guide díját, azaz ki lett a 2009-es Év Étterme. A Dining Guide ínyenc közönséget reprezentáló 36 fős társadalmi zsűrije a Costest találta az év legjobbjának.

A Dining Guide immár ötödik
éve hirdette meg az Év Étterme címért zajló versenyt. A rangos
elismerést az üzletemberekből, diplomatákból és közéleti
személyiségekből álló, ínyenc vendégkört reprezentáló 36 fős zsűri
ítéli meg Magyarország legjobb éttermének. 2005-ben a Fausto’s,
2006-ban a Lou Lou étterem nyerte el a címet, 2007-ben ismét a
Fausto’s-t érte a megtisztelő elismerés, a 2008-as Év Étterme pedig a
Bock Bisztró lett.

A tavaly év végéig tartó tesztelés során a nemzetközi éttermeket is jól ismerő ínyencek nemcsak szigorúan kulináris kritériumok alapján döntöttek, hanem általános gasztronómiai és fogyasztói szempontok szerint is. Összesített szavazatuk jelölte ki a Dining Guide díj nyertesét, az Év Éttermét. A gálán a hagyományt követve a legjobb tíz közé választott éttermek a helyszínen mutatták be különlegességeiket, a konyhafőnökök személyesen kínálták az alkalomra készített specialitásaikat.

A Dining Guide szerint a Costes, a Sziget fesztivál főszervezője, Gerendai Károly érdekeltségébe tartozó Ráday utcai étterem minden porcikájában a csúcsgasztronómiát, a kulináris színházi élményt képviseli.

A szakértők szerint némiképp szokatlan ez a felfogás a magyar konyhaművészet térképén. A Costes bárhol lehetne Párizstól New Yorkig, mégis itt van nálunk Budapesten: itt képviseli a kompromisszummentes konyhaművészet nemzetközi gyakorlatát. A megnyitás óta a konyhát a portugál Miguel Rocha Vieira vezette 2009 végéig, idén az argentin Nicolas Rafael Delgado váltja, aki már számos Michelin-csillagos francia étteremben bizonyította tehetségét.

Gerendai elmondta, meglepetésként érte a díj. “Nem akarok szerénytelen lenni, de meggyőződésem, hogy próbáljuk a legjobbat nyújtani, de azt, hogy ezt más is így látja, nagy öröm. Majdnem biztosra vettem, hogy egy-másfél év után nem mi leszünk még azok, akik ezt az elismerést kapjuk. Azt gondoltam, hogy alkalmasak próbálunk lenni arra, hogy egy ilyen díjat is kiérdemeljünk, de azt nem hittem, hogy ilyen rövid idő alatt is megtörténhet. Itt nagyon komoly más jelöltek voltak, nagyon komoly előélettel, szakmai háttérrel, elhivatottsággal.”