Elkelt a Divatcsarnok

Az Orco-csoport 3 milliárd forintért vásárolta meg az Andrássy úton évek óta üresen álló műemléki épületet.

Az Andrássy út 39. szám alatt található Divatcsarnok a kilencvenes évek végéig a Centrum Áruházak láncolat tagjaként működött, majd bezárt. Az épületet 2001-ben a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vette meg élve elővásárlási jogával. Az elmúlt években több, kulturális célra történő hasznosítási terv is felröppent a Divatcsarnok kapcsán, míg végül tavaly a Kincstári Vagyoni Igazgatóság az épület eladása mellett döntött.

Az Orco-csoport 3 milliárd forintért vásárolta meg a műemléki védettség alatt álló épületet. Várhatóan meghagyják eredeti funkcióját, a teljes felújítás után üzleteket, éttermeket és kávézókat nyitnak benne. A felújítás során meg kell őrizni a szecessziós szárny értékeit, közfunkciót kell biztosítania a Lotz Teremnek, a tetőn pedig vissza kell állítania a hajdani vendéglátóhelyet.

Az 1912-ben épült Divatcsarnok a főváros első nagyvárosi színvonalú áruháza volt. Tetején nyáron vendéglő, télen korcsolyapálya működött. Első emeletéről nyílott az egykori lipótvárosi kaszinó Petschacher Gusztáv által tervezett és Lotz Károly freskóival ékesített díszterme.

Az öt emeletes, több mint 6.000 m2-es épület a Manuelle Gautrand Architect és a hazai Tiba Építész Stúdió Kft. tervei alapján kap új belső világot.