Botrány a magyar rakétabázis miatt

Luxus beruházást álmodott a keszthelyi önkormányzat a volt rakétabázisra. A vagyonkezelő viszont vadasparkot akar és botrányról beszél, mert a testület jogtalanul hirdeti terveit.

Botrány körvonalazódik Keszthelyen a mostoha sorsú egykori honvédségi rakétabázis ügyében. Évek óta nem tudnak befektetőket találni oda, pedig a 85 hektáros terület kiváló adottságú. Az önkormányzat honlapján egy luxus lakóparkkal, legfelső kategóriás hotelekkel, konferenciaközponttal, szórakoztató egységekkel, golfpályával, viziparkkal, fitness központtal tűzdelt lehetséges új városrész központot ajánlanak a befektetőknek. Mindezt a főépítész is megerősítette lapunknak.

Tájékoztatást kértünk erről a terület vagyonkezelőjétől, a Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft-től és nem akartunk hinni a fülünknek: a kft vezetője, Czoma László igazgató nemhogy nem hallott ezekről a tervekről, de felháborodott és azt mondta, hogy sürgősen konzultál a polgármesterrel. Mint elmondta: a kft. vadasparkot akar a terület egy részére, de csak az után, hogy felújították a történelmi kastélyt. Arra egyébként több százmillió forintot fognak fordítani, a közbeszerzési pályázataik már elkészültek.

Érdekes módon az önkormányzatnak semmi beleszólása nincs az állami kézben lévő ingatlan további sorsának alakításába. Németh Gábor főépítész sajnálattal közölte, hogy annak idején, vagyis a katonák távozásakor nem az önkormányzatot bízták meg a vagyonkezeléssel, hanem az említett kft.-t Mint mondta: a közművek már nem működnek, ez hátrány és az is, hogy nem vízparti területről van szó. Ugyanakkor sokkal szabadabb, komplexebb és a megtérülést garantáló beépítés lehetséges, ezt a lehetőséget vétek lenne nem kihasználni. Más környékbeli vagy más zalai településnél sincs mindenütt ott a Balaton és mégis milyen jól kiépített üdülőközpontok, konferencia-és sportközpontok létesültek az elmúlt években – mondta a szakember.

A területet három oldalról is főközlekedési utak szegélyezik, tehát a megközelítés nagyon könnyű. A településközponti vegyes felhasználású részt 50-75 százalékban lehet beépíteni, a különlegesnek nevezett másik telekrészen akár 12,5 méter magas épületeket is felhúzhatnak, ott a terület 20-40 százalékát lehet beépíteni. Az önkormányzat egyebek között azzal igyekszik reklámozni a bázist, hogy közel vannak a helyi és a hévizi gyógyfürdők, maga Keszthely városa is több lehetőséget kínál a vendégek számára és nincs semmiféle korlátozás a beépítésre.

A kft vezetője ugyanakkor semmiféle ilyen tervet nem támogat. Czoma László szerint a 300-400 millió forintba fog kerülni a vadaspark 34 hektáros területének kialakítása. Már kiírták a pályázatokat és szakmai partnernek megnyerték a Fővárosi Állatkertet. Az építkezést 2012-2013-ra tervezik,  de csak az után kezdenek hozzá, hogy befejezték a Helikon kastély és park felújítását, amit 2012-re szeretnének befejezni.