Milliókat spórolhat egy átgondolt ingatlan vásárlással

A cégek életében az utolsó negyedévben már látható, mekkora nyereséggel zárul a pénzügyi év, így annak felhasználásáról, befektetéséről is ilyenkor születik meg a döntés. A mérlegelést színezi az általában január elejével életbe lépő, az adózás területén bekövetkező változások, a pénz értékének megőrzését, növelését szolgáló megoldás kiválasztása.

E dilemmában az egyik lehetséges irány az ingatlan vásárlás, és rögtön az első kérdések között felmerül, hogy cégként vagy magánszemélyként vásároljuk meg az ingatlant. 

 

A tét óriási, hiszen a mérlegelés tárgya a fizetendő ár több, mint egynegyede, egy jó döntéssel milliókkal lehet csökkenteni a vételárat.  A cég vagy magánszemély dilemmában a döntő szempont az ÁFA, mely ma 27% mértékű adóteher.

 

A Római Terasse-ban – amely a Római part egyik kiemelt minőségű lakóparkja – vevőink céges formában és magánszemélyként is vásárolhatnak apartmant. Mérlegelve a vétellel felmerülő megoldási lehetőségeket, vevőink fele dönt a céges formában való ingatlan vásárlás mellett.

 

Ha magánszemély vásárolja meg az ingatlant az adóteher teljes összegében terheli a vásárlót. Ha társaság a vevő, az áfa-ból jelentős összeg takarítható meg. Vannak persze feltételek: eladó és vevő is áfa-körbe bejelentkezett társaság, a vevő bérbeadással összefüggésben áfa-levonásra jogosult, az ingatlant magánszemélynek bérbe adva áfa-s számlát állít ki. Ha a vétel ilyen megfontolások mentén jön létre, a vételár áfa-terhe időben megosztottan jelentkezik.

 

A Római Terrasse-ban például így néz ki egy ilyen vásárlás számokkal: a vevő társaság első tulajdonosként mondjuk egy nappali 2 hálós új építésű ingatlant vásárol 40 Mft-ért, ez magánszemély vásárló esetén bruttó 50,8 Mft lenne. 

 

A vevő társaság a fordított áfa szabályait alkalmazva a vételár ÁFA fizetési kötelezettségét felszámítja magának, majd mivel az a tevékenységével összefüggésben felmerült ÁFA fizetési kötelezettség, rögtön le is vonhatja a befizetendő adóból, így a tényleges fizetési kötelezettség a vétel pillanatában 0 Ft. (Számokkal : fizetendő ÁFA 10,8 Mft, ebből levonható 10,8 Mft, befizetendő 0 Mft ).

Az ingatlan a továbbiakban áfa-s számla kibocsátása mellett bérbe adható, reálisan havi 150.000 Ft áfa bérleti díjért. A bérleti díj után számlázott áfa fizetendő be ÁFA bevallási időszakonként (évente, negyedévente vagy havonta) a vonatkozó szabályoknak megfelelően.