Különleges tárlat nyílt a Hegyvidék Központban

A Hegyvidék Bevásárlóközpont rajzpályázatot hirdetett a kerületi általános iskolák alsó tagozatos diákjai részére az 1848/49-es forradalom és szabadságharc témájában.

A gyerekrajzokból különleges kiállítás nyílt a központban: a gyerekek benyomásait, képzettársításait mutatja be a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseménye kapcsán. A tárlatot Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere nyitotta meg március 13-án, 17 órakor.

 

 A látogatók megtudhatják, milyen fantasztikus látásmóddal és kifejezőképességgel, mennyi információval rendelkeznek Magyarországújkoritörténetének egyik meghatározó eseményérőla kisgyerekek.

 

A legjobb munkákból rendezett kiállítást a Hegyvidék Központ Gyermekrajz Galériája, ahová a kerület összes lakóját szeretettel várja a Központ és a kerület vezetősége.

 

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere adta át a nyertesek díjait:

 

I. díj  – Virányos Iskola 1/b osztály

I. díj  – Zugligeti Általános Iskola: Bíró István és Fejes Kristóf közös munkája

II. díj– Virányos Iskola: Molnár Gergely és Nagy Gergely közös munkája

II. díj– Németvölgyi Általános Iskola: Fazekas Dávid

III. díj– Fekete István Általános Iskola: Gerendai Ádám

III. díj– Németvölgyi Általános Iskola: Kalcsó Bálint

III. díj– Németvölgyi Általános Iskola: XU Jázmin

 

Különdíjat kaptak:

 

–         Fekete István Iskola: Németh Csaba

–         Németvölgy Iskola: Krieser Ákosán

–         Németvölgy Iskola: Varga Liza

 

A szervezők a kiállításon részt vevő munkák előválogatásába a jelentkező iskolák rajz és vizuális kommunikáció szakos tanárait is bevonta. A kiírás szerint a beküldött munkák maximális mérete A3-as, a technika pedig szabadon választott volt. A díjazott munkák különösen figyelemre méltóak, vagy egyedi megfogalmazásuk, vagy kivitelezési technikájuk miatt.

 

A Hegyvidék Központ minden szolgáltatásával, programjával azt az eszmét kívánja szolgálni, hogy aki ide betér, ne csak vásárolni tudjon, de egyedi kulturális élményekkel is gazdagodjon. Kedves látogatóink megtekinthetik például a világ legnagyobb, úgynevezett lentikuláris műalkotását, Várnai Gyula: Erdő a tisztáson című művét is. A 70 négyzetméter nagyságú mű a valaha készült legnagyobb műalkotás, amelyet ezzel a technikával alkottak. De a bevásárlóközpont minden más tekintetben is kultúrahordozóként szeretne bemutatkozni, kezdve a gasztronómiai kultúrától az öltözködési kultúrán át egészen a mindennapok bevásárlásainak öröméig.

 

Mivel nemzeti kultúránknak szerves része a történelmi hagyományok ápolása és átörökítése is, a szervezők bíznak benne, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc témájú gyermekrajz pályázat is sok érdeklődőt vonz majd abba a különleges közösségi térbe, amit Hegyvidék Központnak nevezünk.