200 ezer embert menthet meg a Hitelkalkulátor

Hitelkalkulátort készít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), így akarják segíteni döntésükben a devizában eladósodottakat – közölte tegnap Binder István, az intézmény szóvivője.

„A PSZÁF-hitelkalkulátornak az a lényege, hogy az ügyfelek a jelenlegi árfolyam törlesztőrészleteit össze tudják hasonlítani a kormány által ideiglenesen fixált árfolyaméval, hogy lássák, mekkora lesz a törlesztőrészlet csökkenése, és mennyi halmozódik fel a gyűjtőszámlán. Ez alapján és ne érzelmi okok, érzelmi motiváció szerint döntsenek” – jelentette ki a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában a szóvivő. Közölte azt is, hogy a kalkulátor még nem indult el, egy kormányhatározatra várnak.

 

Binder István elmondta: Magyarországon közel 1,3 millió deviza- vagy forintalapú lakáshitelt tartanak nyilván, ebből 130-140 ezren vannak 90 napon túli késedelemben. Ennek a körnek a most felállítandó eszközkezelő társaság, a bérlakásprogram jelenthet segítséget. Így is marad azonban – hívta fel a figyelmet a szóvivő – 170-200 ezer ügyfél, akiknek 30 nap vagy több a késedelme, és nehéz helyzetben van. „Nekik nem szabad a 90 napon túli késedelembe átcsúszni, mert akkor már nem vehetik igénybe az árfolyamfixálást” – mondta a szóvivő. Az ideiglenes törlesztési árfolyamot a devizaadósok megsegítését célzó csomag részeként határozta meg a kormány: ez a svájci franknál 180, az eurónál 250, száz japán jennél pedig 200 forint.