Túlterhelt a szennyvízhálózat a XIII. kerületben – de van megoldás

A minap elindult a Béke téri főgyűjtő csatorna építése, mivel a XIII. kerületben, a Béke tér környékén az utóbbi években jelentős ingatlanfejlesztések valósultak meg.

A fentiek következtében a meglévő szennyvízhálózat túlterheltté vált. A klímaváltozás miatti nagy mennyiségű, rendkívüli esőzések során a túlterhelt hálózat már nem volt képes elvezetni a vizeket és gyakran öntötte el ezt a területet az esővízzel keveredett szennyvíz, ami jelentős anyagi károkat okozott, a budapesti közlekedést akadályozta, és közegészségügyi kockázatot is jelentett.
A most főként európai uniós támogatásból megvalósuló – összesen 3,668 milliárd forintos -, az előző városvezetés alatt elkezdett projekt keretében a Béke utcai vízgyűjtő területen új, 1,2 kilométeres főgyűjtő és tehermentesítő csatorna épül, amely megoldást jelent a szennyvízmennyiség rövid és hosszú távú biztonságos elvezetéséhez. A fejlesztés során kiépülő új, korszerű főgyűjtőnek köszönhetően – különösen szélsőséges időjárás esetén – a csapadékkal kevert szennyvíz többé nem károsítja a környezetet, hanem a szennyvíztisztító telepekre jut, utána pedig megtisztítva kerül a Dunába.

Karácsony Gergely főpolgármester a projekt nyitórendezvényén hangsúlyozta, hogy ez a beruházás nemcsak a lakók számára teszi élhetőbbé a környéket, de a környezetet is kíméli, a kivitelezés tekintettel volt a meglévő növényzetre és zöld felületekre. A főpolgármester kiemelte, hogy a jövőben minden fővárosi projektnél kiemelt szerepet kap a környezetvédelem és a városvezetés minden döntését alárendeli a klímaváltozás elleni küzdelemnek.

Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a mai 30 fokos szeptember közepi hőmérséklet is mutatja: a klímakatasztrófa nem csak távoli kontinensek erdőtüzeit jelenti, hanem a budapestieket is érinti. Az egyre gyakoribb villámárvizek ellen, pedig ilyen beruházásokkal lehet hatékonyan és környezetkímélően védekezni.