Jövőre jönnek a “zöld” házak – a gázkazán már nem menő

Az ez év végéig átadott családi házak esetében a központi gázkazán jó megoldás volt, ha az embernek nem volt 2-3 millió forintja, amit napelmbe tudott fektetni. Ám 2021-től ez az út nem, vagy csak megkötésekkel lesz járható. Mutatjuk az új szabályokat.

Mint sokak számára ismert, 2021-től csak olyan lakás kaphat használatbavételi engedélyt, aminek az energiaszükséglete legalább 25%-ban megújuló energiaforrásból származik. Ez egy gáz cirkós fűtésrendszer esetében nem fog teljesülni.

Miért is akarna valaki megmaradni a gázfűtésnél?

Nézzük meg az alternatív választási lehetőségeket, és látni fogjuk, hogy nem könnyű a választás. Különösen, ha az ember nem akar mélyebben a zsebébe nyúlni, mint eddig kellett.

Elektromos kazán + napelem

Gáz helyett lehet egy elektromos kazánunk. Az elektromos kazán energiafelhasználása viszont csak akkor tekinthető megújulónak, ha az energiafelhasználást napelemről fedezzük. Egy elektromos kazán és egy gázkazán hasonló beruházási tételek. Egy átlagos családi ház napelemmel való ellátása viszont 2 – 3 milló forintos tétel.

Igaz, gázkazán beépítése esetén is vannak plusz kiadások. Gázterv készítés, gáz bekötés költsége például. Ezek azonban 1 millió forintnál nem szoktak többe kerülni.

Tehát, ha gáz helyett elektromos kazán + napelem kombinációban gondolkodunk, az 1 – 2 millió forinttal többe fog kerülni.

A napelem csalódást okozhat abban az esetben, ha az ember gyors beüzemelést szeretne. Amíg az áramszolgáltató kialakítja az áram visszatáplálst lehetővé tevő csatlakozást a hálózathoz, az akár egy évnél is tovább tarthat. Nem tudjuk még, milyen lesz a gyakorlat ilyen esetekben, de elképzelhető, hogy a bekötésig az áhított használatbavételi engedélyre is várni kell majd.

Levegő-víz hőszivattyú

Hőszivattyú esetében a legolcsóbban akkor fogunk kijönni, ha levegő-víz hőszivattyút vásárlunk. Ehhez fűtési idényben lehet H-tarifás áramot igényelni, ami megújulónak számít.

Hőszivattyúval tehát megújuló lesz a fűtésünk. De sajnos ez sem lesz igazán olcsóbb az előző, napelemes verziónál. A fűtés rendszer kiépítésének költsége 1,7 – 3 millió forint között lesz, ami továbbra is magasabb, mintha gázkazánnal fűtenénk.

Ráadásul a hőszivattyú el fog foglalni némi helyet a kertben, és folyamatosan zajt fog generálni. Ha egyszer felfigyelünk a zümmögésére, sosoem szabadulunk meg a kertben a zavaró zaj érzettől.

Föld-víz hőszivattyú

A föld víz hőszivattyú nem csak hatékonyabb, mint a levegő-víz hőszivattyú, de ráadásul csendesebb is. Hátránya, hogy jóval drágább, az eddigi lehetőségeknél. A rendszer kiépítése egy családi ház esetében 5 millió forint körüli összegbe kerülhet, a hozzá kapcsolódó ügyintézés pedig évekig tarthat, mivel kialakításához bányafelügyeleti engedély kell.

Hőszivattyús klíma

Vannak fűtésre optimalizált klíma készülékek, melyekhez csakúgy, mint a hőszivattyúkhoz gényelhető H-tarifás áram, így megújulónak tekinthető az energiafelhasználásuk. Nagy előnyük, hogy a lakás hűtését is tökéletesen el tudják látni. Hátrány, hogy a klíma közvetlenül be fogja fújni a meleg levegőt a fűtendő térbe, nem úgy, mint a fenti, központi fűtéses rendszerek.

Mikorra térülnek meg a plusz beruházások?

Ha valaki megbízható központi fűtéses rendszert szeretne, úgy tűnik, mélyebben a zsebébe kell, hogy nyúljon, ha nem kap még 2020-ban használatbavételi engedélyt. A magasabb beruházási költség jellemzően alcsonyabb üzemeltetési költséggel jár együtt, így a kezdeti nagyobb beruházás idővel megtérül. Kérdés, hogy mikorra.

Az új építésű ingatlanok szigetelése már eddig is szigorú feltételeknek kellett megfelelnie. (Egy 2014-es belügyminiszeri rendelet alapján 2018-ban lépett életbe a korábbinál jobb szigetelést előíró jogszabály, és ez 2021-től nem is fog változni.)

Így nem ritka, hogy egy ház fűtésköltsége még a leghidegebb hónapokban sem érik el a 10,000 Ft-ot. Különösen könnyűszerkezetes házak esetében fordul ez elő gyakran, ahol a falak jószerivel csak szigetelésből állnak egy osb lap és egy belső gipszkarton fal kivételével.

Jó kérdés, mikorra fog megtérülni egy több milliós extra beruházás, ha csupán havi 10,000 Ft-ot spórolunk vele. A napelemes megoldás esetében persze nem csak a fűtés költsége fedezhető, hanem bármilyen elektromos fogyasztóé, akár az elektromos autó töltésé is. Az éves elszámolás során pedig a pozitív szaldót vissza is fizeti nekünk a szolgáltató.

Bárhogy is döntsünk, kétségtelen, hogy a fűtésrendszer kiválasztásának kérdése jóval összetetteb lett, mint eddig volt!