Ez most a legmenőbb irodaépület a világon

Norman Foster tervezte a Bloomberg új londoni irodaházát, és meg kell mondanunk, az épület nem csak szemet gyönyörködtetően szép, de a fenntarthatóságért is sokat tesz, ami elég nyerő párosítás.

A Bloomberg új európai főhadiszállását Sadiq Khan, London polgármestere adta át. Immár 30 éve működik a társaság az angol fővárosban és ezt azzal ünnepelték, hogy mostantól mind a 4000 dolgozójuk egy központi épületben dolgozhat.

Az irodaház egy ókori római úton és egy ókori templom mellett épült, amelyeket gondosan restauráltak, mégis az épület maga a teljesen a jövőt idézi, ahogy Sadiq Khan külön ki is emelte a megnyitón.

„Nem tudok sokat a rómaiakról, de azt hiszem ez az épület sokkal futurisztikusabb még a legfrissebb Szárnyas fejvadász filmnél is” – fogalmazott London polgármestere.

„Van egy milliárdosunk, aki építész szeretett volna lenni és együtt dolgozott egy építésszel, aki viszont milliárdos szeretne lenni” – fűzte hozzá Michael Bloomberg. Az épületet, amely tíz éven keresztül épült, hivatalosan is a világ legfenntarthatóbb irodaépületének választották.

Alapozás

Az egymilliárd fontos építkezés eredménye egy 22 emeletes üveg felhőkarcoló is lehetett volna, gazdaságosabb kivitelezésben, de nem ezt a lehetőséget választották, még annak tudatában sem, hogy csak a cég IT-részlege az elmúlt 4 évben a háromszorosára nőtt és már 800 embert foglalkoztat. Az épület ugyanis mindössze nyolc emeletes.

„Még soha nem hoztunk olyan döntést, ami csak a rövidtávú költségeket vette figyelembe, ez a szépsége a magántulajdonban lévő cégeknek” – nyilatkozta Michael Bloomberg.

„Mindig nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy jó szomszédok legyünk abban a városban, amely vendégül lát minket”- tette hozzá. A projektre fordított pénz 90 százalékát ráadásul az Egyesült Királyságban költötték el.

A fennmaradó 10 százalék egy részét Japánban, ahol 600 tonna, kézművesek által patinásított bronzot vásároltak, hogy biztosak lehessenek abban, hogy a bronz felületek szépen öregednek majd.

Fenntartható és zöld

„Mostanában mindenki igyekszik olyan dolgoknak a részese lenni, melyeknek az az üzenete, hogy törődünk a bolygónkkal” – fogalmazott Michael Bloomberg, aki elkötelezett híve a klímaváltozás elleni harcnak, ennek eredményeképpen a társaság 2025-re a fenntartásához szükséges energia 100 százalékát megújuló energiával fedezi majd.

Ez az épület nagyban hozzájárul ehhez a célhoz, hiszen a BREEM-skála szerinti eddigi legmagasabb fenntarthatósági pontot kapta: 98,5 százalékot. 70 százalékkal kevesebb vizet, 40 százalékkal kevesebb szénalapú energiát használ, mint egy átlag irodaépület.

Az épület lélegzik is, amihez kísérleti modellek segítségével képezték ki a legoptimálisabb formát. A mennyezet különleges, fényesre polírozott, alumínium szirmokból és 500 000 ledből áll, amely amellett, hogy gyönyörű, hűtő, fűtő, akusztikus és világítási funkciói is vannak.

Emberközpontú épület

Az auditóriumot úgy tervezték meg, hogy a teremben lévő bármelyik ember hangja remekül hallható a terem minden pontján, miközben a nagyterem vizuálisan is jól áttekinthető. Az épület arra készteti a használóit, hogy kommunikáljanak egymással és produktívan dolgozzanak együtt.

„Hiányoznak a falak, amelyek elválasztják az embereket és a munkacsoportokat egymástól, nincsenek privát irodák. Mindenkinek ugyanakkora íróasztala van, még nekem is” – tette hozzá a társaság és az épület tulajdonosa, Michael Bloomberg.