Az erős bázis ellenére csak 5-6 százalékkal csökkenhet az építőipar teljesítménye

Áprilisban és májusban közel a felére csökkent az építési beruházások darabszáma, míg a beszerzések értéke is csökkent, januártól június 10-ig a tavalyi 823 milliárd forintról 704 milliárdra. A járványhelyzet hatására a leálló projektek, a kevesebb új megrendelés összességében 5-6 százalékkal vetheti vissza az építőipar teljesítményét az igen erős bázist jelentő 2019-es évhez képest – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ), friss heti összefoglalójából.

Csúszásokat a járványhelyzet jellemzően a sokszereplős épületépítéseknél, szak-szerelőipari munkáknál okoz. Viszont a csökkenő rendelésállomány ezen a területen is lehetővé teszi a csúszásban lévő kivitelezések folyamatos gyorsítását – állapítja meg az ÉVOSZ friss összefoglalója.

Az építőipar rendelésállományának csökkenése, már 2019. év. II. félévben megkezdődött. Erre a folyamatra a járványhelyzet április–május hónapokban ráerősített. A múlt év végén mintegy 12%-kal volt kisebb az ágazat rendelésállománya az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. A rendelésállomány csökkenése a vállalkozások között továbbra is nagy szóródást mutat, mértéke 0 és 30% között mozog.

Június elején az alapvető gond az új szerződések csökkenéséből ered
Legnagyobb mértékben továbbra is a települési önkormányzatok építési-beruházási, karbantartási ajánlatkérései, megrendelései csökkennek mind értéküket, mind pedig számosságukat tekintve. Ezt jól tükrözi az építési beruházási közbeszerzési piac változása. Az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzések száma idén a tavalyihoz képest jóval alacsonyabb szinten van, 2019. január 1. és 2019. június 10. között 1992 eljárás, 2020. év hasonló időszakában 1263 eljárás volt. A beszerzések értéke csökkenést mutat, 823 milliárd Ft-ról 704 milliárd Ft-ra. Ez ugyanakkor mutatja, hogy 2020. évben az építési beruházási célú közbeszerzések a nagy értékű munkák irányába mozdultak el.

A magánmegrendelői körben az építési-beruházással együtt járó fejlesztési szándékot megvan, azonban ezek elindítása sok helyen még bizonytalan. Mindezek eredményeként a múlt év azonos időszakához mérten június elején közel 20%-kal lehet kisebb a rendelésállomány volumene. A megrendelői elbizonytalanodás továbbra is egyaránt jelen van az állami, önkormányzati, lakossági és a magánmegrendelőknél.