10-ből egy iroda kieshet Londonban a piacról

Tízből egy iroda használhatatlanná válhat Londonban egy új, energiahatékonysági szabály miatt – írja az Origo.hu a CNBC hírtelevízióra hivatkozva.
A londoni irodák nagyjából 10 százaléka „elavultnak” minősülhet, és lényegében használhatatlanná válhat egy új szabály alapján. Ez ugyanis kimondja, hogy az épületekben csak bizonyos energiahatékonysági minősítés esetén lehetne irodákat bérbe adni, ami pedig komoly kihívást okozhat a piacon.

A jelenlegi tervek szerint 2023-ban lépne életbe egy új szabály Anglia és Wales területén, amely kimondja, hogy az épületek üzemeltetői csak egy bizonyos energiahatékonysági szint fölött adhatnak bérbe irodákat. Ezzel pedig a londoni irodák mintegy 10 százaléka elavultnak minősülne – írja a CNBC.

Amennyiben egy épület nem éri el a E minősítést, akkor abban többé nem adhatók bérbe ingatlanok!  (A skálán egyébként a legrosszabb minősítés a G, míg a legjobb az A.)

Bár a szabály része a brit kormány tervének, amellyel elérné az ország karbonsemlegességét, nemrég kijött egy kutatás, amely rámutatott, az új rendelkezésnek a londoni irodák mintegy 10 százaléka nem tud megfelelni.

Nehéz helyzet elé néz tehát a londoni irodapiac, ráadásul az is kiderült, hogy London központjában jelenleg az irodáknak mindössze 20 százaléka esik A vagy B minősítés alá, míg nagyjából 57 százalék D és G kategóriába tartozik.

A szakértők szerint az E-nél rosszabb kategóriába tartozó épületek bérbeadóinak most két választásuk van. Az egyik, hogy megpróbálnak megfelelni a 2023-as elvárásnak, a másik pedig, hogy hosszabb távra terveznek, és egyenesen a B kategóriát célozzák meg.

További részletek:

https://www.origo.hu/gazdasag/20210816-london-iroda-energia-szabalyozas.html