Apró, hatásos trükkökkel lehet feldobni a lakást

Mindannyian szeretnénk, ha otthonunk berendezése sosem menne ki a divatból, hanem inkább rendszeresen követné azt, de a legtöbbünknek maximum tízévente adatik meg, hogy egy helyiséget kompletten felújítson. Néha azonban egy kis apró változtatás is teljesen új arculatot adhat egy szobának, a leghatásosabbakat gyűjtöttük most egy csokorba.

Kép forrása: erahomedesign.com

Egy fal kiemelése

Egy kiemelt fal drasztikusan megváltoztathatja a szoba hangulatát, anélkül, hogy túlságosan mélyen kellene a pénztárcánkba nyúlnunk. Az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell, hogy melyik legyen az a fal és hogyan emeljük ki.

Ehhez meg kell találnunk először a helyiség fókuszpontját, ami nappalik esetében a kandalló vagy a TV lehet, míg hálószobáknál az ágy fejtámlája (természetesen más is lehet, az adott helyiség berendezésének függvényében).

Ha megvan a fókuszpont, a mögötte lévő falat többféleképpen is kiemelhetjük. Ennek legegyszerűbb módja egy élénkebb, sötétebb, mégis a helyiség egészébe illő színnel való lefestés, esetleg tapétázás. De kiemelhetjük a falat egy nagyobb művészi alkotással is, ahogyan ennek a győri családi háznak a nappalijában is tették.

Még több képért kattintson a fotóra!

Használjunk minél többféle textúrát

Ha egy helyiségben sokféle textúra, anyag található, az azért is előnyös, mert egy-egy kiegészítő lecserélésével is könnyen megváltoztathatjuk a szoba hangulatát. A hangsúly a kontraszton van, az érdes felületek mellett éppúgy legyenek tükörsima, mint matt vagy csillogó, puha vagy kemény, légiesen könnyed vagy súlyos darabok.

Ennek az Újlipótvárosi lakásnak az étkező-konyhájában például nagyon ügyesen játszottak a különböző textúrákkal. A mozaikcsempe, a kárpitozott székek kárpitja, a szövött asztali futó és a műanyag kagylószékek kontrasztot teremtenek mégis tökéletes harmóniában állnak egymással.

Még több képért kattintson a fotóra!

Gondoljuk újra a világítást

A legtöbben csak egy mennyezeti lámpát használunk egy-egy helyiség megvilágítására, pedig több világítótest teljesen más hangulatot teremthet. Igyekezzünk minden szobában a mennyezeti világításon kívül, állólámpát, asztali lámpát és falikart használni.

Telitalálat ennek a VI. kerületi lakásnak az amerikai konyhás nappalijában a pitypang lámpa, de még ezt is kiegészítették egy állólámpával a sarokban. A pitypang lámpa pedig nemcsak világítást, de a falnak különleges mintát is ad, amihez remekül passzolnak a horgolt tányéralátétek, a süppedős, hosszúszálú, shaggy szőnyeggel pedig remek kontrasztot teremtenek.

Még több képért kattintson a fotóra!