Portré – Tilki Róbert, a GVA Robertson ügyvezető igazgatója

Ingatlanhírek.hu portálunk egy személyes hangvételű portrésorozatot indított, melynek keretében a magyar ingatlanszakma prominens képviselőit szólaltatja meg közvetlenebb formában. E heti riportalanyunk Tilki Róbert, a GVA Robertson ügyvezető igazgatója.

Hol tanult és mit?
A  matematika-angol szakos diploma megszerzése után, a Debreceni Agrátudományi Egyetemen külkereskedelmet tanultam.  Nem sokkal azután, hogy elkezdtem  az ingatlan szakmában  dolgozni,  úgy éreztem, hogy a gyakorlati tapasztalatok mellett elméleti tudást is szereznem kell, ezért elvégeztem a BME és a  Nottingham Trent University   másoddiplomás ingatlan szakértői képzését.
 


Hol, mikor és hogyan került kapcsolatba az ingatlanszakmával?

1997- ben indította el a Biggeorge’s a kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó osztályát, melynek elsőként lettem a tagja.

Mik voltak a fordulópontok a karrierjében?
Az ingatlanszakmában mindössze 3 cégnél dolgoztam a Biggeorge’s után a CBRE-hoz igazoltam, majd 2001-ben kértek fel a GVA elindítására. Ez  nagy kihívást jelentett  egy olyan piacon,  ahol a konkurens cégek már évek óta működtek. Tudtam, hogy nehéz feladat előtt állok,  de úgy gondoltam tudunk majd valami mást behozni az ingatlanpiacra, amelyre meglesz a fejlesztők, és a bérlők részéről a kereslet. Azt hiszem büszkén mondhatom, hogy elmúlt 10 év eredményei igazolták korábbi elképzeléseimet.

Hogyan értékelné az ingatlanszakmát? Mit tart Ön a legérdekesebbnek és leghasznosabbnak benne?
Az ingatlanpiac egy ország gazdaságában rendkívül fontos szerepet játszik, a gazdaság összes szegmenséhez kapcsolódik, így jól érezhető ezen a piacon minden változás. Ennek ellenére úgy gondolom az ingatlantanácsadás, mint szakma közel sem annyira elismert itthon, mint például  az Egyesült Királyságban vagy az Államokban.

A legérdekesebb és egyben a leghasznosabb az, hogy folyamatosan tanulhatunk,   hiszen bármennyire is kiforrott, még van hova fejlődnie a piacnak és a szakmának egyaránt, mint ahogy ez a nemzetközi piacokon is történik. Valószínűleg  ez más területekre is elmondható, de azt hiszem mienkre ez különösen igaz. Mindamellett, hogy nagyon hasonlóak a világ ingatlanpiacai, számomra mindig nagyon érdekes az, amikor negyedévente a GVA-s konferenciákon tapasztalatokat szerzek a különböző országok piacairól.

Az Ön véleménye szerint mik a magyar ingatlanpiac hátulütői?
Az elmúlt években sokat fejlődött a piac, egyre több a jól felkészült szakember. Ugyanakkor sok tekintetben még le vagyunk  maradva: pl., angolszász cégünknél külön vasút, autó, biotech,  datacenter és egészségügyi ingatlanokkal foglalkozó osztályaink is vannak. Nem tudom mikor fog a magyarországi piac annyit változni, hogy a  mi irodánk ilyen tevékenységekre specializálódjon.
Azt hiszem jelenleg a transzparencia hiánya a legnagyobb probléma,   melyet azonban a BRF az iroda és ipari ingatlanok piacán  már nagyszerűen orvosolt.

Milyen kvalitásokra, szellemi képességekre és szakértelemre van szüksége egy ingatlanpiaci szakembernek?
Flexibilitásra, empátiára, értékesítői vénára, diplomácia érzékre, több dolog egyidejű átlátására. Az ingatlanszakma eléggé összetett, ezért jó,  ha mindenhez (pénzügy, jog, műszaki ismeretek)  ért (egy kicsit) az ember.

Ön szerint milyen irányba fejlődik a magyar ingatlanpiac?
Bár a válságot ugyanúgy megérezte a magyarországi ingatlanpiac, mint a többi ország, az elmúlt hónapok eredményeit nézve bizakodó vagyok. Szerintem elkezdődik  a lassú kilábalás.

Ha úgy alakult volna az élete, hogy nem találkozott volna az ingatlanszakmával, mit csinálna most, mivel foglalkozna?
Valószínűleg valamilyen értékesítéssel/kereskedelemmel kapcsolatos munkát végeznék.

Mik az Ön legfőbb tulajdonságai?
Szeretem a kihívásokat, szeretek a lehetetlennek tűnő feladatokra megoldást találni.

Milyen tulajdonságokat tisztel Ön másokban?
Az őszinteséget és a  kreativitást.

Mit tart a legfőbb erényének?
Az optimizmusomat és a kitartást.


Mit tart kellemetlennek, kínosnak?

Ha valaki többet akar mutatni  magából,  mint ami valójában.

Mi az, amit nem tolerál?
A hazugságot.

Mi az, amit könnyen meg tud bocsátani?
Azt hiszem bármit, ha valaki belátja,  hogy hibázott.

Van olyan álma, amit szeretne, ha megvalósulna?
Első lenni egy MTB maratonon, de komolyra fordítva a szót a legtöbb álmom teljesült már, ugyanakkor az ember folyton újabb álmokat szeretne megvalósítani, így hosszú a lista, melyet  babonából nem szeretnék felsorolni.
 

Mit jelent Ön számára profinak lenni?

Szakmailag felkészültnek lenni, és minden szempontból a maximumot kihozni magunkból.

Mi volt a legnagyobb hiba, amit valaha elkövetett?
Tény, hogy mindenki követ el hibákat, de azt hiszem a legnagyobb hibáimat kivétel nélkül akkor követtem el, amikor túlságosan megbíztam másokban.


Milyen cél lebeg jelenleg a szeme előtt?

Az irodapiacon a jelenlegi pozíciónkkal elégedett vagyok ezt megtartani és bővíteni szeretném az egyéb területeken –  retail, értékbecslés, befektetési tevékenység – , valamint piaci részesedésünket növelni. Szintén fontos célom a 2011-ben indult ingatlan üzemeltetési tevékenységünk felfuttatása és 1 éven belül megfelelő portfólió létrehozása.

 Mit szeretne csinálni öt év múlva?
Mindenképpen az ingatlanszakmában szeretnék tevékenykedni, mert szerintem még sok érdekes feladat vár rám, de a munka mellett szeretnék több időt fordítani a családomra.