Fejlesztés alatt álló irodaépületek 2010 Q3

2010 második felében várhatóan még 29 980 m2 új irodaterület kerül átadásra, amely közel 80%-kal kevesebb, mint a 2009 azonos időszakában átadott területek összege (146 047 m2).

Így ebben az évben összesen 142 110 m2 irodaterülettel bővül a budapesti irodaállomány, amely az irodapiac 2006 óta tartó szakaszának eddigi legalacsonyabb értékét jelenti. A 2009-es rekord évhez képest ez 53 %-os csökkenést jelent, vagyis az átadott területek tekintetében erőteljes visszaesés figyelhető meg. A kép még drámaibb, ha a negyedéves bontást elemezzük. Az első két negyedév 50 503 m2 és 61 627 m2-nyi átadott irodaterülete után ugyanis a harmadik negyedévben ennek alig fele, mindössze 29 980 m2 átadása várható, a negyedik negyedévben pedig előreláthatólag nem bővül az irodapiac. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a gazdasági válság hatására a magyar irodapiac eljuthat abba az állapotba, hogy 2010 utolsó három hónapjában nem kerül új irodaház átadásra.

A harmadik negyedévben várhatóan inkább a kisebb, 10 000 m2 alatti irodaházak kerülnek a piacra, mint ahogy a korábbi években tapasztalható volt, a népszerű lokációkban. A Váci úti irodafolyosó a DC Offices épületével bővült, a dél-pesti régió pedig a Downtown IX irodaházzal gazdagodik. A sikeres előbérleti szerződéssel rendelkező MOMentum Offices a bel-budai részt hivatott felpezsdíteni, míg a központi üzleti negyedben (CBD) található Szabadság tér 14-ben már korábban befejeződtek a felújítási munkálatok.


Kereslet – Előbérleti szerződések

Az elkövetkező egy-másfél évben átadásra kerülő épületek már aktívan megjelentek az irodapiac kínálati oldalán. A közeljövőben elkészülő új irodaterületekre vonatkozó kereslet előbérleti szerződések formájában jelenhet meg a piacon. A harmadik negyedév nem bővelkedett ilyen szerződéskötésekben a korábbihoz hasonlóan, így az új épületek piacra kerülése előreláthatólag nem csökkenti az üresedési rátát. Azok a projektek, amelyek egyelőre csak a tervezőasztalon léteznek, egy vagy több nagyobb bérlő megjelenésével juthatnak el az építési fázisba. A már a válság előtt megkezdett, esetleg szerkezetkész állapotban lévő fejlesztések továbbra is komolyabb előbérleti szerződésekre várnak. Nagy valószínűséggel ezek az előrehaladott készültségű irodaházak fogják a gazdasági – és az azt követő irodapiaci – fellendülés első hullámának megnövekedett keresletét kielégíteni, mivel rövid időn belül átadhatóak, akár a bérlő speciális igényei szerinti kialakítással is.