Lesz-e állami garancia a lakáshitelekre? – Ma szavaznak

Az országgyűlés gyorsított menetrendben a mai napon szavaz a lakáshitelek részleges állami garanciájáról szóló törvényről. A törvény több tízezer adóst érinthet – írja a Napi Gazdaság.

A javaslat értelmében olyan munkanélküliek lennének jogosultak az ingyenes állami garanciára, akik 2008. szeptember 30-a után vesztették el állásukat, és legfeljebb 20 millió forintot vettek fel lakásvásárlásra, illetve lakásfelújításra.

Több módosítás kerülhet be a jogszabályba a mai szavazást követően. Ezek egyike, hogy akkor is igényelhető lenne az állami garancia, ha a házaspár adóstársak közül csak az egyik válik munkanélkülivé.

A múlt héten a magyar Lízingszövetség is lobbizni kezdett annak érdekében, hogy a lízingelt lakásokra is kiterjedjen az állami garancia, azonban a javaslatot nagy valószínűséggel nem támogatja a kormány, tekintve, hogy a lízingnél a lakás tulajdonos nem magánszemély, hanem a pénzügyi vállalkozás, így a munkanélkülivé válás nehezen értelmezhető.

Lakásmentő csomag a lakáslízingre is?-Ne kerüljenek az utcára a fiatalok

A törvény a PM szerint több tízezer adóst érinthet. Az első garancialehívásokra két és fél év múlva, a futamidő lejártával kerülhet sor, így ezek legkorábban 2012-ben terhelik majd a költségvetést.