Brassó visszavásárolná a Drakula-kastélyt

Brassó megyei tanács megvásárolná a törcsvári kastélyt Dominic von Habsburgtól, amennyiben meg tudnak egyezni a visszaigényelt és vissza is kapott ingatlan vételáról.

A testület úgy tervezi, hogy 10 éves futamidejű lízingkölcsönt vesz fel egy ausztriai banktól, hogy ki tudja fizetni a Habsburg család által kért 60 millió eurós vételárat. A megyei tanács azért akar részt venni ebben a visszavásárlásban, mert a törcsvári kastélynak a legnagyobb a vonzereje Romániában, elsőrendű fontosságú a Brassó megyei turizmus további fejlesztésében – indokolta a döntést a megyei közgyűlés. ű

A tervek szerint az első két évben 2,7 millió eurót fognak fizetni az örökösöknek, a többi, 57,3 milliót egy bécsi banktól fogják lízingkölcsönre felvenni. A bank fogja folyós ítani a Habsburg családnak a hátralékot, a bankkölcsönt és a kamatokat, amit tanács a kastély turisztikai bevételeiből fedezne egy évtizeden keresztül – nyilatkozta a megyei tanács elnöke, Aristotel Cancescu. Nemrégiben olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint Roman Abramovics, az FC. Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa is szívesen magáénak tudná a Brassótól 25 kilométerre található, Drakula sasfészkeként elhíresült műemléket.

Az épületetet idén kapta vissza a román államtól a New York-ban élő Dominic von Habsburg, aki szíves örömest eladná a hatalmas fenntartási összegeket felemésztő ingatlant.