Sikeresek az új lakásfejlesztők

Új, sikeres szereplők megjelenése jellemezte a 2006-os évet a lakásfejlesztői piacon. A legsikeresebb, 100 lakásnál többet értékesítő fejlesztők 2006-ban összesen több mint 4600 új lakást forgalmaztak Budapesten.

Folytatódott az eddig is népszerű kerületek térnyerése, a vizsgált fejlesztők a legtöbb lakást a XIII. kerületben adták el, szorosan a XI. és a VIII. kerület előtt. A népszerű városrészek között szerepelt továbbra is Ferencváros és Zugló. Ez derül ki az Ecorys Magyarország nemzetközi tanácsadó cég felméréséből. Az Ecorys felmérése szerint öszszesen 27 fejlesztő tudott 100 lakásnál többet értékesíteni tavaly a fővárosban. Az eladási top 10-ben nagyrészt magyar és izraeli érdekeltségű fejlesztők találhatók, amelyek több projekttel vannak jelen a belvárosi társasházi és a zöldövezeti lakóparki piacon is.
A legtöbb (több mint 300) új lakást a Corvin Sétány fejlesztője, a Cordia Magyarország Zrt. dobta piacra és értékesítette. A Futureal csoporthoz tartozó lakásfejlesztő cég a Corvin Sétány két első társasházát 2006. májusban kezdte el értékesíteni, majd a XI. kerületi Madárhegyen épülő lakópark előértékesítését is elindította.
A GB Európa Ingatlan szintén belvárosi projekteket épít a VIII. és a IX. kerületben, illetve a Madárhegyen és Pestszentlőrincen egy-egy zöldövezeti lakóparkot. Az Autóker, amely egyike a fővárosban legrégebben tevékenykedő fejlesztőknek, hagyományosan a belvárosban, illetve a Duna-parton épít és értékesít magas presztízsű társasházakat. Nevéhez kapcsolódik többek közt a Marina Part, a Gozsdu és a Király udvar.
A 2006-os eladási adatok alapján meghatározott listát publikusan hozzáférhető forrásokból, fejlesztői adatszolgáltatásból, illetve az Ecorys Magyarország saját felmérése alapján állították össze. A felmérés tartalmazza az eladott és a lefoglalózott lakások összesített számát. A vizsgált projektek között szerepelnek a korábban átadott, de még a 2006-os évben is értékesített, illetve a tervezés vagy kivitelezés alatt álló projektek, ahol a fejlesztő már előértékesítést végez. A táblázatok tájékoztató jellegűek. Az összesítések alapján látható, hogy a fejlesztők továbbra is az előző években népszerűvé vált kerületekben voltak a legaktívabbak, a XIII.-ban és a XI.-ben tudták a legtöbb lakás értékesíteni. Az újlakás-piac némi átrendeződését mutatja, hogy a legsikeresebb ingatlanos cégek között tavaly újak is megjelentek (Cordia, GB Európa, Coral Holding), és sikeresen kezdték projektjeik értékesítését, s ezzel előkelő helyen zárták a 2006-os évet a lakáseladási listán, maguk mögé szorítva ismert piaci szereplőket