Európa Center lesz a Flottillából

Kis és közepes vállalkozókra koncentrál az észak-pesti ipari régió legújabb üzleti, logisztikai bázisa, az előkészítés alatt álló Európa Center. Az önálló telephelyre vágyó vállalkozások igényeit szem előtt tartó központ újszerű fejlesztési koncepciója mellett egyedi finanszírozási konstrukcióval is jelentkezik, a bérleten kívül lízingbe is kínál területeket.

Üzleti és logisztikai park épül a volt Dobó laktanya (Flottilla) területén, Újpesten, a leendő M0-s híd lábától mindössze ötven méterre. A Magyar Fejlesztési Bank és a Terra Invest zRt. közös beruházásában, a Raiffeisen Bank finanszírozásával készülő központ az egykori honvédségi bázis 33 hektárjának mintegy kétharmadát foglalja el, a fennmaradó egyharmadot a Napliget lakópark számára értékesítette az ingatlan tulajdonosa, a Terra Invest – tudtuk meg Toronyi Ferenctől, az Európa Center értékesítési vezetőjétől.

A társaság a Dobó laktanyát 5 éve vásárolta meg a Magyar Államtól, azóta foglalkoznak a tízmilliárdos fejlesztés előkészítésével, területrendezéssel. Jelenleg a belső úthálózat kialakítása, járdaépítés, tervezés és engedélyezés zajlik, a központ kivitelezése várhatóan ősszel indul. Az ütemezetten megvalósuló projekt befejezését az érdeklődéstől függően két és fél, három év múlva tervezik.

Koncepciójában egymástól jól elkülöníthető a két ütem, a mintegy 116 ezer négyzetméteren elterülő B-ben 13 kisebb épület helyezkedik majd el, amelyekben a bérelhető területek már 360 négyzetméteres blokktól indulnak, s akár 2200 négyzetméteres egység is elfoglalható. Egyelőre úgy tűnik ebben a szegmensben a legnagyobb a hiány a piacon, a szeparálódásra, önállóságra, ugyanakkor korszerű telephelyre vágyó érdeklődők ugyanis leginkább 300-1500 négyzetméteres területekre jelentkeznek.

A 77 ezer négyzetméteres C ütemben két nagyobb csarnok, 8 illetve 17 ezer négyzetméteres kap majd helyet. Az összes beépített szintterület várhatón 80 ezer négyzetméter lesz, melyen a 60 ezer négyzetméternyi raktár mellé 12 ezer négyzetméter irodát és 8 ezer négyzetméter bemutatótermet terveztek. A 10,5 méter magas csarnokokban igény szerint akár többszintes raktárak, kiszolgáló és szociális helyiségek, komplett telephelyek is kialakíthatóak. A bérlők teljes körű kiszolgálását célzó parkban akár lakóegységeket, munkásszállást, vagy szolgálati lakást is építenek igény szerint kulcsrakészen a beruházók.

A raktárak induló bérleti díja 5 euró négyzetméterenként, az irodáké 9-11 euró körüli, a szociális, illetve kereskedelmi célra hasznosított területek, valamint a lakások valahol e kettő között helyezkednek majd el, a kialakítástól függően. Újdonság, hogy a bérleti konstrukció mellett lízingelésre is lehetőséget biztosítanak. Ez különösen azoknak a vállalkozásoknak előnyös, akik nem engedhetik meg maguknak a saját tulajdonú telephelyet, a 15 éves futamidő végén ugyanis a lízingbevevő tulajdonába megy át az ingatlan. Ennél a finanszírozásnál a raktárak négyzetméterenkénti lízingdíja 6 euró.

Toronyi Ferenc szerint a park több szempontból is egyedülálló a piacon. Egyik fő attrakciója a lokáció, az Észak-Budát Észak-Pesttel összekötő M0-s híd, illetve az M0-s körbeérése és ennek a központtól való távolsága olyan kvalitásokat biztosít a térségnek, mint Budaörsön az autópályák találkozása, ráadásul mindez a város határán belül, a 3-as metró végállomásától kék busszal megközelíthető helyen létesül.
Mint mondta, az a vezető réteg, aki az észak-budai agglomerációba kiköltözve manapság átautózik a fél vagy akár az egész városon, amíg valamelyik logisztikai központba jut, ezt a területet gyorsan és könnyen eléri. Különleges a lesz abból a szempontból is, hogy a kis és középvállalkozások igényeinek kiszolgálására a nagy logisztikai, üzleti parkok nem igazán készültek fel, az Európa-Center igen.
A nemcsak nevében de környezetében is parkot – a honvédség által ültetett, mára 30-60 éves fák igencsak terebélyessé váltak – idéző központ a hasonló létesítményekkel ellentétben nem egy zárt, kapun keresztül megközelíthető, biz-tonsági őrök által felügyelt objektum lesz, hanem egy olyan nyitott bázis, ahol önálló és különálló létesítmények, telephelyek üzemelnek a közterületen. Ez a forma a rohamosan fejlődő észak pesti, újpesti ipari zónában jól bevált. A térség presztízsének ugrásszerű növekedését bizonyítja, hogy a kereskedelmi, üzleti fejlesztésre alkalmas telekárak elérték a budaörsi szintet, a négyzetméterenkénti 20-23 ezer forintot, s ez a piaci pozíció a híd megépülésével tovább erősödik.