Új lakás, használt, vagy inkább építkezés?

Az új lakás egyik legfőbb előnye, hogy mivel a tervezőasztalról megvehető, így olcsóbban juthatunk hozzá. Ugyanakkor az sem elhanyagolható előnye az ilyen vételnek, hogy beleszólhatunk a kialakításba. Ezen túl új ingatlanra jóval több az állami támogatás, nincsenek meglepetések az előző tulajdonostól, bár az építtető követhet el hibákat, ezek garanciálisan orvosolhatóak. Ami egyedül versenyre kelhet velük, az egy-két éves lakás, amelyet első tulajdonosa újonnan vett, és most elad.

A használt lakások előnye, hogy lementek az árak, vagyis használtan jó minőségben, mégis nagyobb ingatlant tudunk vásárolni ugyanakkora összegből, s mivel a használt lakások eladói jelenleg átlagosan 8-10 hónapot töltenek azzal, hogy árulják az ingatlant, amikor komoly vevőt látnak, nem engedik: hajlandók egészen komoly alkuba belemenni. Ráadásul a jelentős túlkínálat miatt a helyszínek között is dúskálhatunk. Előnye az építkezéssel szemben, hogy a leendő tulajdonos megússza azt a hónapokig vagy akár egy évig tartó hercehurcát, amelyet a telek megvétele után átélhet az építkező az engedélyek bonyolult beszerzésétől az elszúrt dolgok folyamatos helyreállításán át a mindig növekvő költségekig.

Mindamellett az építkezésnek is vannak előnyei, így például az, hogy ha tényleg olyan házat szeretnénk, amely anyagi korlátaink között a mi elképzeléseinket tükrözi elrendezésében, anyagaiban, színeiben. Megfelelő partnert találva akár olcsóbb ikerházat vagy sorházat is felhúzhatunk úgy, hogy az egyik házrész a miénk lesz – hívja fel a figyelmet a lap. Az egyetlen igazán kritikus anyagi kérdés a telekér, hiszen egyre ritkább a beépítetlen ingatlan a piacon, ezért aranyárban mérik azt, amely jó helyen fekszik. Az építkezés olcsóbb mint az ugyanakkor méretű használt ház, amennyiben nem hagyjuk magunkat átverni, és néhány nem teljesen legális trükkhöz folyamodunk. Az építkezés ráadásul anyagi lehetőségeink függvényében ütemezhető.