Nem díjazta a környezetvédelmi hatóság a balatoni “tengerpartot”

Míg a fürdőzők rajonganak érte, s a környezetvédelmi miniszter kék zászlóval jutalmazta, a környezetvédelmi hatóság szabálytalan építés miatt elrendelte a balatonlellei homokos strand bontását. Ezt a strandot a mederkotráskor kiemelt homokból alakította ki a Lelle SPC Rt., azonban a part az engedélytől eltérően épült, mivel a partvédő mű felső pereméig töltötték a homokot, csökkentve ezzel a medret – olvasható a Magyar Hírlap mai számában.

“Ez a Balaton-törvény értelmében szabálytalan. Nem lehet a tó területét semmilyen megfontolásból csökkenteni” – jelezte a lapnak Marjovszky István, a Közép-dunántúli Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese. Ezért tettek szabálysértési feljelentést az ügyben, és kötelezték a beruházót az eredeti mederállapot visszaállítására. Ezen túl módosították a korábban kiadott engedélyt, és megtiltották a szabad strandon homok elhelyezését. Most azt vizsgálják, okozott-e környezetkárosítást a szabálytalan feltöltés.

A felügyelőség azt hangsúlyozza, hogy nem lehet önkényesen eltérni az engedély előírásaitól, s jogalkalmazóként nincs is módjuk mérlegelni. Felhívták a figyelmet arra is, hogy sok a hasonló szabálytalanság a Balaton-parton, több esetben töltötték fel a parti telektulajdonosok illegálisan a tómedret, és sokan építettek stéget engedély nélkül.

A Lelle SPC mindenesetre fellebbezett a vízügyi felügyelőség döntése ellen, s úgy látják, hogy nincs ok a mederfeltöltés lebontására, a homok egy részét a hullámzás magától is visszamossa. Mivel a felügyelőség úgy határozott, hogy csak a strandszezon után kell végrehajtani a bontást, így szeptemberig még biztosan lesz homokos strand Lellén.