Mennyiért lehet otthon medencénk?

A házi medence ma már nem csak a luxust jelenti: vehetünk összeszerelhető típust, amelyet a következő évben ki is dobhatunk, vagy rászánhatunk komolyabb összeget, és évtizedekig úszkálhatunk saját medencénkben. Utánajártunk, melyik megoldás mennyibe kerül.

Ma már az áruházláncokban sorakozó, elbontható kerti medencék is hatalmas választékban kaphatóak: Ezek ára 30-40 ezer forinttól indul, és a mérettel arányosan nő; 300-400 ezer forintért akár 8-9 méteres medencét is vehetünk. Az ilyen típusú fürdőalkalmatosságok ugyanakkor nem tartósak, egy szezonra vannak kitalálva. A következő évben már nehézkes őket összerakni, összemegy az anyaguk, nem stimmel az illesztésük. A legjobb megoldás, ha nem szereljük szét őket, mert így esetleg még egy-két szezont kibírnak További probléma, hogy ezek gépészete alulméretezett, és nem is igazán fejleszthető. A fixen telepített medencék lényegesen nagyobb beruházást igényelnek, és ha a 10 köbmétert meghaladják, építési engedély is kell hozzájuk. Kivitelezésükre különböző építési technológiák léteznek, melyek költsége, elkészítési ideje, valamint élettartama nagyban eltér egymástól ? mondta Szabó Sándor, a Kerex Óbuda ügyvezetője.

Leggyorsabban, és egyben legolcsóbban a fémfóliás szerkezetű medencék kivitelezhetőek: egy átlagosnak mondható, nyolcszor négy méteres medence két-három hét alatt elkészül, és másfél-kétmillió forintból jön ki. Ugyanez kicsit tartósabb változatban is elkészíthető, ha a burkolóanyag vastagabb fóliából készül: ennek kialakítása körülbelül egy hónapot igényel, és 2,5?3 millió forintot kóstál. Ezért az árért egyébként már egyben legyártott műanyag medencét is kaphatunk. A legdrágább típus a monolit vasbeton medence, amelyet csempével vagy üvegmozaikkal burkolnak. Ezek elkészítésére legalább két hónapot kell szánni, költségük pedig mindenképpen meghaladja a hárommillió forintot.

Az idő vasfoga
A jól kivitelezett monolit medence életre szól, bár a burkolat és a fuga idővel megkopik, felújításra szorul. A fóliás vagy a műanyag medencék az anyagszerkezetből adódóan már nem ennyire tartósak: 10-15 éves élettartamra lehet számítani. A vastagabb fólia előnye a vékonyabbal szemben, hogy az alakját jobban megtartja, és nem képződnek rajta gyűrődések.

A szépség ára
A monolit medencék árát nagyban befolyásolja a fölhasznált burkolóanyag: a csempét szinte teljesen kiszorította az üvegmozaik, amelynek négyzetméterára 2 ezer forinttól 30 ezer forintig terjed. Az átlagosnak mondható ár mindenféleképpen 10 ezer forint alatt van, leggyakrabban 3-5 ezer forint körül. E körül mozognak a csempék árai is, velük azonban óvatosan kell bánni: csak olyan csempét szabad felhasználni, amelyet kifejezetten uszodai célra fejlesztettek, mert a hagyományos csempék felülete nem megfelelő, megtapadnak rajta az algák és az egyéb szennyeződések, így pillanatok alatt elkoszolódnak.

A különféle burkolatokhoz kiegészítő elemek is kaphatóak, mint például a vályú- vagy a kapaszkodóelemek. Ezek esztétikusabbá teszik a medencét, ugyanakkor nagyon drágák: könnyen duplájára növelhetik a burkolóanyag költségét. A medence környékére gyakorlatilag bármilyen fagyálló burkolat lerakható, a lényeg hogy vizesen se csússzon. A hagyományos kültéri burkolatok mellett gyakran használnak viakolor burkolatot, de egyre több helyen alkalmaznak trópusi keményfát e célra.

A fedés csak részben számít extrának: egyrészt csökkenti a hőveszteséget, másrészt óvja a medencét a szennyeződésektől, harmadrészt pedig óvja a gyermekeket a víztől. Több fedési megoldás létezik, amelyek közül a legjobb és egyben legdrágább a polikarbonát tető: ez meghaladja a teljes beruházás költségét, ugyanis négyzetméterenként 50-70 ezer forintos árral kell számolni. Ráadásul a medence méretét meghaladó felületet kell fedni, azaz egy átlagos medence estében 45 négyzetmétert. Léteznek ennél olcsóbb megoldások is, ezek azonban nem védik a gyerekeket, és a teljes tisztaságot sem garantálják: egyszerű fóliatakaró például már 100 ezer forinttól beszerezhető.

A gépészettel és az extrákkal is könnyedén többszörösére lehet növelni az összköltséget; jó pénzért számtalan élményelem beszerelhető, mint például a vízmasszázs, a nyakmasszázs, vagy éppen az alsó levegőbefúvás. A fűtés, az automata vegyszeradagoló és a víz alatti porszívó szintén igencsak feltornázhatja az árat. Összességében elmondható, hogy a full extrás medencénél csak a gépészet költsége 8-10 millió forintra rúghat.

Medence egymillióból
Ha valaki csak a legszükségesebb alapanyagokat veszi meg, és az építést házilag kivitelezi, akár egymillió forintból is kihozhat egy nyolcszor négy méteres medencét. A legkönnyebben az előre legyártott műanyag medence helyezhető üzembe: ennek csak egy gödröt kell ásni, és azt körbebetonozni. A fóliaburkolatú medencéket is meg lehet építeni házilag, bár ez kicsit több szakértelmet igényel. Otthoni kivitelezéssel felére lehet csökkenti a költségeket, különösen akkor, ha a kitermelt föld elhelyezését is helyben meg tudják oldani. A medence fenntartása semmiképp nem oldható meg fillérekből, és ezt a megépítés előtt mérlegelni kell. Egy három hónapos szezonra vetítve csak a vegyszerköltség 30-40 ezer forint körül mozog, amihez hozzájön a 20 ezer forint körüli áramfogyasztás. Ebben ráadásul még nincs benne a fűtés költsége. Ezek után ajándéknak számít, hogy a medencét egy szezonban csak egyszer kell feltölteni.

Dekoratív megoldás
Ha valaki saját tóban szeretne úszkálni, megteheti, csak meg kell fizetni. Ezek kialakítási költsége ugyanis a legdrágábbnak számító monolit medencékével vetekszik. Maga a technológia egészen más, míg egy úszómedence vizében a fertőtlenítés során minden élő szervezetet elpusztítanak, addig egy úszótóban kényes biológiai egyensúlyt kell fenntartani. Ez az egyensúly igencsak labilis, és ritkán sikerül tökéletesre; egy idő után szúnyoglárvák lephetik el az ilyen tavakat, és a vizük is gyakran beposhadhat. A tisztítást egyébként egy speciális bioszűrő végzi, amelyben tenyésztett baktériumok bontják le a vízben lévő szerves anyagokat.