Kishajó kikötők és ökoturisztikai központ épül Gyulán

Több kishajó kikötő és egy ökoturisztikai fogadó- és információs központ létesül Gyulán, a városon átvezető Élővíz-csatorna partján – közölte a város polgármestere sajtótájékoztatón pénteken.

Perjési Klára elmondta: a térség önkormányzatait, és civil szervezetit, valamint vállalkozóit tömörítő Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a Regionális Operatív Program (ROP) keretében közel egymilliárd forintot nyert, melyből a most Gyulán megvalósuló beruházási program több mint 175 millió forintba kerül.

A gyulai fejlesztések költségeinek többsége uniós, illetve hazai támogatás, a helyieknek mindössze 4,6 millió forintos önrészt kellett vállalniuk.

Az Élővíz-csatorna gyulai szakasza három kilométer hosszú, és az eddig meglehetősen elhanyagolt csatorna a teljes hosszában hajózhatóvá válik a város belterületén. Az ökoturisztikai fogadó- és információs központtól pedig több ökoturisztikai útvonal is megépül.

A teljes pályázat eredményeként egyébként nemcsak Gyulán, hanem például Békésen is épülnek csónakkikötők, sőt abban a városban még átemelők is segíteni fogják a hajós turistákat.