Exkluzív irodák és ingatlanfejlesztések a Cityben

A magas minőségű irodák és az exkluzív lakások piaca mind-mind vonzza az ingatlanfejlesztőket a Budapest belvárosába. Több nagy projekt is zajlik a Cityben, így a tőzsde székhelyének az átépítése, a Spenótház átformálása vagy a Vigadó Irodaház beruházása. Új törekvés a Váci utca környékén az üzlethelyiségek profiljának átalakítása, erre a Deák Palota beruházója készül az úgynevezett ?Fashion Street? koncepcióval.

A Budapesti Értéktőzsde Vörösmarty téri épületét nemrégiben vásárolta meg az Orco Property Group. Az ingatlanfejlesztők itt, az Alpár Ignác tervei alapján készült, századforduló utáni épület 8 szintjén 18 600 négyzetméternyi területet akarnak bérbe adni, igaz nem elsősorban irodáknak, inkább kiskereskedelmi vállalkozásoknak. Ugyancsak a Vörösmarty téren látható az a hatalmas építési terület, ahol az ING leányvállalata fejleszti a Vigadó Irodaházat. Ez az egykori ORI-székház (pestiesen szólva: Elizélt Palota) helyén épülő létesítmény egyelőre még szintén távol van a befejezéstől, de azért kétségtelenül meghatározó lesz a Belváros arculatát tekintve, akárcsak a közeli Dorottya utcában épülő, illetve átalakuló Palazzo Dorottya, ahol az olasz RDM alakít ki exkluzív lakóegyüttest.
A City arculatát azonban nemcsak a nagyobb épületek felhúzása befolyásolja. A Deák Palota befektetője, az Immobilia Rt. (miután 100%-osan kiadta a 2004-ben befejezett Deák Ferenc utcai, 5 ezer négyzetméteres irodaházát) például egészen új koncepcióval rukkol most elő ? tudta meg a ReSource.
Az Immobilia, amely Csipak Péter, tehát egy magánszemély érdekeltsége, felbuzdult a beruházás sikerén. Éppen ezért a következő projektjük ugyancsak a Deák Ferenc utcában lesz: a Fashion Street sétáló-bevásárló utcát akarják létrehozni. Az itteni különböző kereskedelmi üzlethelyiségeket kívánja a vállalkozás felújítani, majd az így megújult divatboltokat bérbe adni.
A Deák Palota sikerében bizonyára szerepet játszhattak sajátos jellemzői is: van itt hűtő-fűtő-sugárzó állmennyezet, intelligens épületüzemeltetési rendszer (EIB, DDC), igény szerint szünetmentes áramvételi lehetőség (UPS), teljes technikai felszereltséggel bíró konferenciaterem, étterem az első emeleten, 24 órás épületfelügyelet és mágneskártyás beléptető-rendszer.

Az épület bérlői ennek megfelelően impozáns névsort alkotnak: az EU bizottságának és parlamentjének magyarországi képviseletei, a Cushman & Wakefield Nemzetközi Ingatlan-tanácsadó Kft., a Morgan Stanley & Co. International Ltd, az RSM Haarmann Memmelrath Könyvvizsgáló és Adótanácsadó Bt., a Fortis Bank SA/NV és a Roland Divatház Rt. vett igénybe különböző méretű területeket.
Az V. kerületben Budapest legexkluzívabb irodaházai közül találhatunk jó néhányat ? ez már az előzőekből is kiderült. Ezek sorában az egyik legújabb az átalakításának végéhez közeledő Spenótház, vagyis a Roosevelt 7/8 Irodaház.
A Spenótházat egykor több mint 8 milliárd Ft-ért szerezte meg a Bayerische Hausbau cég magyarországi leányvállalata, a BHG Kft. A korábban Bajor Házépítők néven ismert cég ? ez építette fel a MOM Parkot, továbbá az Anjou-projekt is az ő nevükhöz fűződött ? a vételárnál valamivel többet fordított arra, hogy átalakítsa a Roosevelt téri épületet. A kivitelezés várhatóan a nyáron fejeződik be ? tudtuk meg Hajós Mihálytól, a BHG Roosevelt Kft. munkatársától.
Hajós kiemelte, hogy a 27 ezer négyzetméteres irodaházat exkluzív szolgáltatásokkal adják ki. Magyarországon elsőként vezették be az úgynevezett Roosevelt Kártyát, amelybe beletartozik a beléptetésen és a liftvezérlésen túl a szomszédos Four Seasons Hotel konferencia- és rendezvénytermeinek, parkolójának, szállodai szobáinak kedvezményes igénybevétele.
Továbbá felhasználható a kártya az irodaházban létesülő és a környéken található éttermekben, kávézókban. (Két éttermet a Leroy hálózat üzemeltet az épületben.) Ma már szinte megszokottnak mondható a kedvezmény a közeli fitnesztermekben, de a Four Seasons szállodával más szolgáltatásokról is megállapodott a BHG. Így például a hotel kedvezményes áron ételekkel, italokkal látja el fogadások, rendezvények idején a Spenótház bérlőit, ha erre szükségük van.
A Roosevelt 7/8 elnevezésű irodaházban 220 parkoló áll a bérlők rendelkezésére, de ha valaki még így sem fér el, szintén kedvezményt kaphat a környéken lévő hasonló létesítményekben.
Hajós elmondta, hogy az exkluzív szolgáltatások miatt a Budapesten jelenleg megszokottnál valamivel magasabb, 20-26 eurós bérleti díjat kérnek havonta négyzetméterenként. Ezt azonban indokolja az egyedülálló Duna-parti panoráma, illetve a legdrágább magyar szálloda által kínált szolgáltatáscsomag is. Az üzemeltetés díja 3,5 euró ? tudtuk meg a BHG illetékesétől.
Az irodaház első bérlője, az EON csoport várhatóan augusztusban költözik be mintegy 10 ezer négyzetméterre. Az EON bérli tehát az épület 40%-át. Hajós elmondta, bár a bérleti díj pontos összege üzleti titok, de az EON is 20 euró fölötti áron vette igénybe az irodaház területeit. A Roosevelt 7/8-ból további 25%-ot már ugyancsak kiadtak, ezek a partnerek októberig foglalhatják el helyüket. A BHG munkatársa szerint elsősorban ügyvédi irodák, pénzügyi tanácsadó cégek érdeklődtek, illetve bérelték ki az épületet.