Felszámolnák az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalt

Megszűnik az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal, ahogy a volt regionális fejlesztésekért felelős tárca nélküli miniszter alá tartozó másik két hivatal is – tudta meg lapunk. A Népszava információi szerint a lakáspolitikai kérdéseket az önkormányzati ügyekért is felelős szakállamtitkár, míg az építésügyet a területfejlesztési feladatokkal megbízott szakállamtitkár koordinálja majd.

Hosszú időn keresztül kérdéses volt az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) sorsa, most úgy tűnik, végleg eldőlt: megszűnik az előző kormányzati ciklusban a regionális fejlesztésekért felelős tárca nélküli miniszter által felügyelt kormányhivatal – értesült a Népszava. Úgy tudjuk, hasonló sors vár a Kolber István alá tartozó másik két hivatalra, az Országos Területfejlesztési Hivatalra és a Magyar Turisztikai Hivatalra is.

A kormányzati struktúrában az Önkormányzati Minisztérium alá rendelt lakás- és építésügy irányítására többféle mód is kínálkozott volna, s többek szerint a legtöbb érv amellett szólt, hogy jelenlegi formájában működjön tovább az OLÉH. Már csak azért is, mert éppen a miniszterelnök volt az, aki kormányra kerülését követően kormányhivatallá emelte az addig Fegyverneky Sándor által vezetett hivatalt, amelynek élére az ingatlanszakma által gyakorta bírált elnök helyére Borsi Lászlót nevezték ki.

Úgy tűnik azonban, az önkormányzati miniszternek ezzel éppen ellentétes tervei vannak. Lamperth Mónika ugyanis lapunk információi szerint beolvasztaná a tárcába a lakás- és építésügyet, ami nemcsak a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké válását követő tendenciákkal ellentétes, hanem a 2002-ben megkezdett folyamattal is. A Fidesz-kormány idején a lakásügyet helyettes államtitkár felügyelte a gazdasági tárcánál, ám a terület rendkívül szétszabdalt volt, s több tárcánál voltak megosztva a feladatok. Ebben kívánt rendet csinálni a Medgyessy-kormány akkor, amikor 2003 szeptemberében létrehozta az OLÉH-ot, s a szakma régi követelésének eleget téve egy kézben összpontosította a lakás- és az építésügyet.

Mindez a visszájára fordulhat, ha a jelenlegi terveknek megfelelően szétosztják a kormányhivatal területeit két szakállamtitkár között, akik közül az egyik önkormányzati és lakásügyi, a másik terüeltfejlesztési és építésügyi feladatokat lát majd el. Lapunk egyébként úgy tudja, az előbbi posztra Bujdosó Sándor kerülhet, aki eddig a belügyminisztérium helyettes államtitkára volt. A többi között a Fészakrakó programot bevezető Borsi Lászlónak ebben a struktúrában nem szánnak szerepet.

Szakértők szerint a fiatalok kedvezményes lakáshoz jutását segítő program nem csorbul annak következtében, hogy megszűnik a hivatal vagy sem. Akadnak azonban olyanok is, akik megkérdőjelezik, mennyire kaphat hangsúlyos szerepet az emberek lakáshoz juttatásának segítése egy olyan szerkezetben, amelyben legfeljebb főosztályvezetői szinten lesz önálló a lakásügy.