Csődben a Honvédelmi Minisztérium lakásprogramja

Harminchat ingatlant vásároltak tavaly a katonáknak, miközben a törvény szerint közel kétezer igénylőnek kell lakhatást biztosítania a Honvédelmi Minisztériumnak. Ezenkívül a múlt évben adtak át 75 olyan szolgálati lakást is, amelyek építését 2005 előtt kezdték el a szaktárca által megbízott kivitelezők. A minisztérium eredetileg háromezer katonalakás vásárlását, illetve építését tervezte az utóbbi években.

Háromezer katonalakás építését, illetve vásárlását irányozta elő a Honvédelmi Minisztérium (HM) az utóbbi években a kiemelt fontosságú helyőrségekben, de a forráselvonások miatt ebből tavaly csak alig több mint száztíz lakhelyet sikerült átadni a honvédség igénylőinek ? derül ki egy lapunk birtokába került előterjesztésből. A katonáknak tavaly átadott száztizenegy lakásból hetvenötöt ráadásul még 2005 előtt kezdtek el építeni, de csak tavaly sikerült befejezni a szaktárca által megbízott kivitelezőknek.

A HM közigazgatási államtitkára által készített jelentést a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága tárgyalhatja meg a jövő héten. A dokumentum szerint Budapesten tavaly mindössze 39 lakás építését fejezték be azok közül az ingatlanok közül, amelyeket még 2005 előtt kezdtek el építeni a katonáknak, Hódmezővásárhelyen pedig 36 ilyen elhúzódó kivitelezésű lakást adtak át. A fennmaradó 36 ingatlant is úgy vásárolták, hogy azokon a településeken, ahol megszüntették a helyőrségeket, elidegenítették és eladták a HM kezelésében lévő lakásokat. Ehhez képest információink szerint jelenleg több mint kétezer olyan első kategóriás lakásigénylő van a honvédségnél, akiknek a törvény szerint valamilyen módon lakhatást kell biztosítani. A szolgálati lakással nem rendelkező katonáknak jobb híján munkáltatói kölcsönöket, vissza nem térítendő juttatásokat, albérleti támogatást adnak, illetve szálláshelyeket bérelnek számukra. Saját lakás építéséhez és vásárlásához viszont tavaly csak 563 katona, köztisztviselő vagy közalkalmazott kaphatott támogatást mintegy másfél milliárd forint értékben.

A szaktárca a takarékosság és a megszorítások mellett ?a haderővel szemben támasztott követelményekre? hivatkozik. A minisztérium sokat hangoztatott tervei szerint a lakásprogramot a későbbiekben részben a honvédségi ingatlanok értékesítéséből fedezik majd a kincstár közreműködésével.