Elkezdődőtt az építkezés a Szegedi Ipari Logisztikai Központ területén

Két kivitelező cég megkezdte az első ütemben elkészülő csarnok, irodaépület és porta munkálatait – tájékoztatott Vörös Béla. A GlobalLog Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: határidőre, december 31-éig teljesítik az önkormányzattal kötött szerződésben foglaltakat. Cége azt vállalta, ebben az évben elkészül a központ első épülete, különben elveszítik a jogot arra, hogy a területet bővíthessék.

Két kivitelező cég megkezdte az első ütemben elkészülő csarnok, irodaépület és porta munkálatait – tájékoztatott Vörös Béla. A GlobalLog Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: határidőre, december 31-éig teljesítik az önkormányzattal kötött szerződésben foglaltakat. Cége azt vállalta, ebben az évben elkészül a központ első épülete, különben elveszítik a jogot arra, hogy a területet bővíthessék. A GlobalLog ugyanis csak 9,6 hektár tulajdonosa, a fennmaradó 37 hektárra pedig vételi jogot jegyeztek be a javukra. Az M43-es autópálya felé eső nagyobb részt akkor adja a város, ha az év végéig teljesítik vállalásaikat, azaz fölépítik az első csarnokot és irodaépületet.

A terület nagyobb része egyelőre mezőgazdasági művelés alatt áll. Így hasznosítja az önkormányzat az ő 37 hektárját és a GlobalLog is a saját területének egy részét. Vörös Béla szerint azért célszerű bevetni a földeket, mert így nem kell a parlagfű-mentesítésre költeniük. Azt a részt adták ki gazdálkodóknak, amelyre egyelőre nincs szükségük, hiszen egyelőre a területüknek csak a harmadán építkeznek. Az igazgató hangsúlyozta: komolyan veszik a fejlesztést, őszre állni fognak az épületek, a beruházás nagyságrendje közel egymilliárd forint – ezt a cég saját tőkéből és hitelből fedezi.

Várható, hogy a részben tulajdonos Zollplatz Kft. mellett további cégek települnek ki a logisztikai központba. Ezek azonban mind szegedi vállalkozások, igaz, Vörös Béla szerint bővítik a létszámukat az új telephelyen, így új munkahelyek jönnek létre. A központot ipari parkként is bejegyeztetik, ezzel többféle tevékenységre nyílik mód – emelte ki. A városon kívülről érkező bérlőkkel megkezdték a tárgyalásokat. A jövő évi beruházásoknál az uniós logisztikai támogatásokat is igénybe veszik.