Irodapiac: robbanó Ázsia, stagnáló Közép-Európa

Az első osztályú irodák bérleti költségei nőttek a legtöbb piacon a világon, különösképpen Ázsiában, míg londoni West End maradt a világ legdrágább üzleti térsége. A CB Richard Ellis egfrissebb tanulmányában szereplő 173 piacon az irodabérleti költségek 119-ben nőttek, és csupán 24-ben csökkentek az elmúlt évben. A legtöbb díjnövekedés Ázsiában volt tapasztalható, és azon belül is a világ leggyorsabban fejlődő gazdaságaiban, azaz Indiában és Kínában.

Az elmúlt 12 hónapban a díjak 69 százalékkal nőttek az Bombay-i Narimna Pointban – az indiai helyszínen volt tapasztalható a legnagyobb áremelkedés a vizsgált helyszínek közül. Mialatt a londoni West End – 186 dollár/négyzetláb/év (2000 dollár/négyzetméter/év) – a világ legdrágább irodapiaca maradt, az észak-amerikai piac, mint például New York, Washington DC., Toronto illetve Calgary piaca relatív méltányos árú maradt.

Habár a közép-kelet-európai régióban a bérleti költségek relatíve stabilak maradtak tavaly augusztus óta, a szignifikáns lendületet mutató más főbb piacok, – különösen Ázsia – költségnövekedése miatt KKE-i piacok a CB Richard Ellis májusi rangsorában egy kissé visszacsúsztak. Pozsony, Budapest, Prága, Szófia és Varsó mind lejjebb került a listán, míg Bukarest és Moszkva magasabb helyezést ért el. A moszkvai piac az egyetlen a régióban, amely bekerült az 50 legdrágább irodahelyszín közé, 94,76 dollárral megőrizve hatodik helyét a világ legdrágább irodái között (összevetve a tavaly augusztusi 85,29 dollárral).

A bukaresti irodapiac bérleti költségek 28.88 dollárról 33.73 dollárra nőttek, így a román főváros az a lista eddigi 78. helyéről a 63.-ra ugrott. A legolcsóbb piac KKE-i régióból Szófia lett, ahol az első osztályú irodabérlet költsége 22.17 dollár, amely árszint a 173 helyből a 122.-re volt elegendő. Az irodabérleti költségek szempontjából a KKE-i piacok nagyon versenyképesek maradtak Európában. Például Varsó, amely Moszkvát követő legdrágább irodabérleti helyszín, az 56. helyen végzett a globális listán, és több mint 30 nyugat-európai piacnál olcsóbbnak bizonyult.

Az európai városok uralják a TOP 50 listáját, első helyen a londoni West End-del, ahol a bérleti költségek – amelyek még 10 százalékkal nőttek is egy év alatt – 30 százalékkal magasabbak, mint a következő legdrágább irodapiac, Tokió központjának belső része. A londoni City költségei 127 dollárra nőttek, ami 7 százalékos növekedést takar 12 hónap alatt. A legnagyobb piacok között Madridban nőttek legjelentősebben a költségek, 12 százalékkal 54 dollárra.

93 dolláros irodabérleti költségeivel Bombay Nariman Point-ja belépett a 10 legdrágább piac köz. Más ázsiai helyszínen, például Hong Kongban a költségek 50 százalékkal növekedve 102 dollárra ugrottak.

Tokió továbbra is az egyik legdrágább piac a világon, az irodabérleti költségek a városközpontban fekvő második helyezett Five Ward-ban 8 százalékkal 130 dollárra nőttek, míg a városközpont szélén (4. helyezett) a költségek 3 százalékkal 118 dollárra emelkedtek. A 43. helyezett 42 dolláros költségekkel bíró Szingapúr három év után visszatért az 50 legdrágább irodabérleti piac közé.

A csendes-óceáni térségből csak a 46. helyezett Sydney maradt a TOP 50-ben, de mint mindenütt a világon, az irodabérleti költségek emelkedtek ebben a régióban is, még ha nagyon különböző mértékben is.

Az észak-amerikai piacokon megfigyelhető költség-növekedés ellenére csupán négy piac – Manhattan középső része, Washington D.C. Toronto és Calgary – került be az 50 legdrágább irodahelyszín közé. Az amerikai főváros továbbra is a bővülő, továbbra is erős keresletet támaszt szövetségi közigazgatás hatására drágul. Manhattan középső része továbbra is a legdrágább egyesült államokbeli piac a maga 55 dolláros költségszintjével. Rio de Janeiro 51 dollárral a 30., míg S?o Paulo 42 dollárral a 42, amely árral négy év után ismét visszakerült a TOP 50-be.