Ablakpályázat: tegyük takarékosabbá lakásunkat

A régebben épült magánházak tulajdonosai ismét pályázhatnak lakásuk energiatakarékossági felújítására – jelentette be Kóka János gazdasági miniszter. Két pályázat közül is választhatunk, az egyik a lakossági energiamegtakarítás támogatását, a másik a megújuló energiaforrások b?vítését szolgálja.

A régebben épült magánlakások tulajdonosai március 31-től energiatakarékossági, illetve alternatív energiaforrásokat felhasználó beruházások állami támogatására. A támogatások célja a lakások energetikai korszerűsítése, a lakossági energiafelhasználás mérséklése, illetve a megújuló energiahordozó-felhasználás növelése.

A lakossági energiamegtakarítás pályázatánál – nyílászárócsere, hőszigetelés, energiatakarékos berendezések – összesen 880 millió forintot különítettek el, ez körülbelül 3300 eredményesen pályázó támogatását teszi lehetővé. A megújuló energiaforrások felhasználásának bővítésére kiírt pályázat keretösszege pedig 183 millió forint, amely 500 pályázónak segíthet.

A kiírás szerint az 1994 előtt, hagyományos technológiával készült épületek egészének utólagos hőszigetelésére, a nyílászárók hőszigetelésére, cseréjére, illetve a fűtési-melegvíz-ellátási berendezések korszerűsítésére, illetve cseréjére lehet jelentkezni. A kiírás elsősorban a lakástulajdonosokat célozza meg, de lakásszövetkezetek és társasházak is próbálkozhatnak.

Az igényelt vissza nem térítendő támogatás magánszemélyeknél a felsorolt célok közül egyenként legfeljebb 300 ezer, összesen legfeljebb 600 ezer forint lehet. Társasházak és lakásszövetkezetek esetében a határ lakásonként 200 ezer, illetve 400 ezer forint. A támogatás egyik esetben sem haladhatja meg a beruházás értékének harmadát.

Ugyanezzel a határidővel, ám kizárólag magyar magánszemélyek pályázhatnak megújuló energiaforrások hasznosítására is. Ha valaki a lakása energiaellátásában biomasszát, geotermikus hőt, szelet hasznosító gépet, netán napkollektort, hőszivattyút avagy “megújuló energiával üzemelő alternatív, földgázt kiváltó berendezést” kíván működtetni, most megteheti.

Ha a jelentkező csak napkollektort telepít, akkor legfeljebb 300 ezerre számíthat, ha a napkollektor mellett, esetleg helyette mást tervez, akkor félmillió forint is lehet ez az összeg. A támogatás a beruházás harmadát ez esetben sem haladhatja meg. A tárcának erre a célra 183 millió forintja van, ebből 500 ház támogatását tartja megvalósíthatónak, vagyis pályázatonként átlag 366 ezer forinttal számolnak.