Egy hónap alatt lecseréltek egy rakás vezetőt

A kormány egy hónapos működése alatt a legtöbb személycserét a korrupciós ügyekkel sújtott honvédségnél hajtották végre, menesztették a vezérkari főnököt és helyetteseit, a katonai titkosszolgálatok első embereit és a HM cégeinek vezetését.

Teljesen kicserélődött a rendőrség és a katasztrófavédelem vezetése is. Többen nem várták meg a felmondást, maguk távoztak.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos keddi felmentése, majd szerdán Barát Gábornak, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetőjének menesztése az egy hónapja megalakult kormány sokadik személycseréje. A gazdasági területen végrehajtott személyi változások után most összefoglaljuk a többi közintézmény élén eddig történt változásokat.

Honvédség

A fűnyírót a leghamarabb Hende Csaba honvédelmi miniszter indította be. A honvédelemnél volt a legrövidebb idő alatt a legtöbb személycsere, de ez talán nem is volt meglepő a napvilágra került korrupciós ügyek után. A kormány hivatalosan május 29-én alakult meg, június elsején már bejelentették a vezérkari főnöknek és helyetteseinek, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) főigazgató-helyetteseinek felmentését. Menesztették Szilvásy György volt MSZP-s titokminiszter fivérét, Szilvásy Istvánt, a HM Állami Egészségügyi Központ főigazgatóját. Új vezetője lett az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának is.

A következő csapás június 25-én következett, a miniszter hét, a honvédelmi tárca tulajdonában álló cég vezetésében hajtott végre cseréket. Ezek közül a legkevésbé a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) volt a meglepő. A 35-40 milliárdos forgalmú cég korábbi vezérigazgatóját, K. Gábort áprilisban különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanújával harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték. A céget a Budapesti Katonai Ügyészség volt szóvivője februárban egyenesen gengszterszervezetnek nevezte, aztán már nem volt szóvivő. Korrupciógyanús ügyek lengik körül a HM rekreációs és térképészeti cégeit is.

Érdekes ugyanakkor, hogy a HM-es cégek közül most négynek egy békéscsabai illetőségő vállalkozó lesz az igazgatósági elnöke. Borbíró Zoltánnak több magánnyomozó cége is van, és tavaly azért mentették fel a békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. igazgatótanácsi elnökségéből, mert tízmilliót ajánlott fel a helyi közélet szereplőiről szóló lakossági bejelentésekért. A tárca azzal indokolta a döntést, hogy így csökkenthetik a vezető testületek létszámát, és pénzt takaríthatnak meg, mivel a kinevezett tisztségviselők a munkájuk után csak egy társaságban veszik fel járandóságukat.

Miniszteri megbízott került a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem élére, amelynek rektorát, Sz. Jánost kommandósok tartóztatták le befolyással üzérkedés gyanújával, majd előzetes letartóztatásba került. Politikai szempontból nem tűnik túl jó döntésnek Gubcsi Lajos kinevezése a HM Zrínyi Kommunikációs Kft. ügyvezetői posztjára – már ami a támadási felületet illeti. Gubcsi a KISZ KB egykori tagja, a KISZ központi lapjának egykori főszerkesztője volt. Kezdetben Németh Miklóshoz és Szűrös Mátyáshoz küldött jobbító szándékú leveleket, 2004-től viszont már Orbán Viktort látta el jótanácsokkal.

Rendőrség, katasztrófavédelem

Nem ért nagy meglepetés senkit, hogy a kormányváltás után szinte az összes rendőri vezetőt lecserélték. Az országos rendőrfőkapitány az a Hatala József lett, aki éppen Pintér Sándor előző minisztersége idején lett közbiztonsági főigazgató az ORFK-nál. Miután leváltották a rendőrségnél, Pintér Sándor cégében – a Civil Biztonsági Szolgálatnál – kapott vezetői posztot. Pintér Sándor a személycserék bejelentésekor az állományt azzal nyugtatta, hogy az eddigi vezetés nem megszégyenülve távozik, csak ő másképp képzeli el a rendőrség irányítását. A most leváltott vezetők valamennyien kapnak munkát a Belügyminisztériumtól.

Új emberi erőforrásokat keres a humántárca

Folynak a személycserék a Nemzetierőforrás-minisztérium alá tartozó intézményeknél is. Falus Ferenc országos tisztifőorvost kedden menesztette Réthelyi Miklós. Helyét Paller Judit az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének tisztifőorvosa veszi át.

Szerdán felmentették tisztségéből Barát Gábort, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetőjét is. A posztra Mészáros József szociológia professzort nevezik ki.

Nagy feltűnést keltett a kormányzás első napjaiban Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, aki nyolc munkatársával személyesen ment el [10] Kárpáti Zsuzsához, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet vezetőjéhez, hogy más posztot ajánljon fel neki. Lapunknak adott interjújában [11] Szócska Miklós elmondta, hogy ő úgy tartotta tisztességesnek, ha szemtől szemben mond fel Kárpátinak, de ezt a gesztus sokan félreértették.

Június végén a Nemzetierőforrás-minisztérium vezetésével folytatott egyeztetés után közös megegyezéssel távozott Török Ottó, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet (NUSI) főigazgatója is. A NUSI irányítását július 1-jétől miniszteri megbízottként Vígh László, a Szolnoki Sportcentrum Kht. korábbi ügyvezető igazgatója látja el

Június 15-én Sárdi Erikát, a Miniszterelnöki Hivatal Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának korábbi osztályvezetőjét nevezték ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökévé. Az előző elnök, Horváth Zsolt Csaba munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnt.

Völgyesi Zsolt lett a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ főigazgatója. Elődje, Kerékgyártó Attila munkaviszonya ugyancsak közös megegyezéssel szűnt meg.
Elvitte őket az árvíz

Az árvíz levonultával Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár június 16-án menesztette Filotás Ildikót, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjét, mert bevásárlóközpontok építését engedélyezték a Sajó árterében. A Miskolc melletti, hét és fél ezer lakosú Felsőzsolcáról másfél ezer embert kellett kitelepíteni, százhatvan ház dőlt össze, a lakóházak négyötöde megsérült. A kárt több milliárd forintra becsülik.

Illés Zoltán szerint lehetséges, hogy az áruházak építését engedélyező hatósági döntés megfelelt a jogszabályoknak, azonban úgy látta, hogy az mindenképpen ellentmondott a józan ész és a szakma szabályainak.

Akik maguk távoztak

Június 15-én lemondott Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke is. Június 29-én felmentését kérte Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke is.

Beadta lemondását Kaltenbach Jenő, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke is. Az egykori kisebbségi ombudsman úgy gondolta, nem várja meg, hogy leváltsák a testület éléről, amely a rendőrséget érintő lakossági panaszok kivizsgálására jött létre 2008-ban.